NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

PAO HELIKOPTER SA RAISIJEM: Dron snima područje pada; Nevreme se pogoršava, kiša prelazi u sneg; Ostvaren kontakt sa putnicima (VIDEO/FOTO)

Novosti online

19. 05. 2024. u 17:07 >> 03:31

HELIKOPTER, u kojem se nalazio predsednik Irana Ebrahim Raisi, imao je otežano sletanje na severozapadu Irana, javlja lokalna državna televizija „Pres TV“.

ПАО ХЕЛИКОПТЕР СА РАИСИЈЕМ: Дрон снима подручје пада; Невреме се погоршава, киша прелази у снег; Остварен контакт са путницима (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Među putnicima su se nalazili predsednik Irana Ebrahim Raisi, ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rahmati i još nekoliko ljudi, saopštila je agencija Fars.

Helikopter se srušio blizu rudnika bakra zvanog Sungun. Nalazi se između Jolfe i Varzakana u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan i udaljen je otprilike između 70 km (43 milje) do 100 km (62 milje) od grada Tabriza, jednog od najvećih gradova u Iranu, a takođe i grada  prema kome su se uputili predsednik Irana i ministar spoljnih poslova.

 

Spasioci idu ka Raisiju

Iranske spasilačke ekipe stigle su u blizinu mesta pada helikoptera sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem, javlja iranska novinska agencija Press TV.

-Spasilačke ekipe kreću se ka srušenom helikopteru u kojem je bio iranski predsednik Raisi, navodi se u saopštenju.

Foto Tanjug/AP

Turski dron Akindži snima područje pada

Turska agencija Anadolu pustila je snimak sa drona Akindži koji je Vlada Turske poslala kao pomoć Iranu u potrazi za predsednikom Raisijem. (VIDEO moćete pogledati OVDE)

 

Radijus potrage smanjen na 2 km

Radijus područja operacije potrage za helikopterom iranskog predsednika Ebrahima Raisija smanjen je na 2 kilometra, javila je Press TV.

Pozivajući se na visokog generala iranske vojske, TV kanal je primetio da se vreme značajno pogoršalo.

-Oblast potrage se sužava, rekao je predstavnik iranskih oružanih snaga.

 

Dron Akindži ušao u Iran, krenuo u poragu za Raisijem

Prema podacima portala Flightradar24 turska bespilotna letelica Akindži ušla je u iranski vazdušni prostor, poslana od Ankare da učestvuje u potrazi za srušenim helikopterom sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem.


Iranski mediji javili su u nedelju da se helikopter u kojem su bili Raisi i ministar spoljnih poslova zemlje Hosein Amir Abdolahjan srušio na severozapadu zemlje u regionu Verzegan. Spasilačke ekipe su stigle u zonu vanredne situacije i tragaju za njom. Turska je u pomoć Iranu poslala 32 penjača i šest vozila, kao i helikopter Kugar sa sistemom za noćno osmatranje i bespilotnu letelicu Akindži.

 

Nevreme se pogoršava, kiša prelazi u sneg (VIDEO)

Vremenski uslovi u oblasti gde se srušio helikopter sa predsednikom Raisijem su teški, a kiša prelazi u sneg, rekao je komandant iranske vojske.

 

Hitna sednica Vlade

U Teheranu je zbog nesreće helikoptera u kome se nalazio predsednik Ebrahim Raisi održana hitna sednica Vlade.

 

Sa kim je uspostavljen kontakt

Safari, zamenik ministra spoljnih poslova: Gospodina Mohammad Ali Al-Hašema su dva puta kontaktirali i on je rekao: „Osećam se loše i čujem zvuk kola hitne pomoći“.

 

Turska poslala dronove opremljene noćnim kamerama

Turska je odgovarila na iranski zahtev. Obezbedila je bespilotne letelice sa mogućnostima noćnog vida kako bi se pomoglo u naporima za potragu za helikopterom iranskog predsednika.

Foto shutterstock

 

Identifikovano tačno mesto prinudnog sletanja helikoptera

Prema pisanju agencije IRNA spasioci su identifikovali tačno mesto gde je prinudno sleteo helikopter sa predsednikom Raisijem.

Zamenik ministra spoljnih poslova izjavio je da je dva puta uspostavljen kontakt sa ajatolahom Al Hašemom.

Iransko tužilaštvo upozorava na širenje lažnih vesti o Raisiju

Kancelarija Tužilaštva u Teheranu upozorila je danas da se na društvenim mrežama šire lažne vesti o nestanku helikoptera u kojem je predsednik Ebrahim Raisi.

-Tužilaštvo se pozabavilo ovim pitanjem prethodnih sati i izdalo je upozorenje ljudima koji su (objavama) uznemirili javnost, navodi se u saopštenju, prenosi Al Džazira.

Spasilačka akcija za helikopterom predsednika Irana Ebrahima Raisija koji je imao nesreću, traje u svim pravcima, a načelnik Generalštaba iranske vojske Mohamed Bageri naredio je da se svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde i uključe u potragu.

 

Spasioci na 2 km od mesta nesreće

Iranski ministar energetike je takođe demantovao vest da je pronađen helikopter sa predsednikom Raisijem.

Prema njegovim rečima, spasilački radovi se nastavljaju, a oni su uspeli da se približe 2 km od mesta hitne pomoći.

Foto Tanjug/AP

 

 

Izrael: Nemamo veze sa padom helikoptera

Izraelske vlasti se zvanično uzdržavaju od komentara o padu helikoptera u kojem je bio iranski predsednik Ebrahim Raisi, ali je jedan broj zvaničnika naveo da Izrael nije umešan u ovaj incident, preneo je u nedelju portal Ynet, pozivajući se na izraelske zvaničnike.

Foto Tanjug/AP

Helikopter nije pronađen

Iransko društvo Crvenog polumeseca demantovalo je medijske izveštaje o otkriću helikoptera u kojem je bio predsednik zemlje Ibrahim Raisi.

Ranije u nedelju, Press TV je izvestila da su spasilačke ekipe pronašle letelicu.

Foto Tanjug/AP

 

Saudijska Arabija stoji uz bratski Iran

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije objavilo je u saopštenju da pomno prate vesti o tvrdom sletanju helikoptera u kojem se nalazi predsednik #Raisi i njegova delegacija u pratnji.

Rijad je takođe naglasio da u ovim teškim okolnostima stoje uz svoju bratsku zemlju, Islamsku Republiku Iran.

Vojska i Revolucionarna garda stigli na mesto nesreće

Jedinice iranske Vojske i Korpusa Iranske revolucionarne garde stigle u blizinu mesta gde se pretpostavlja da je pao helikopter sa iranskim predsednikom Raisijem.

 

Rusija nudi pomoć u potrazi i istrazi kvara

Zaharova u ime Rusije ponudila pomoć Iranu.

-Rusija je spremna da pruži svu neophodnu pomoć u potrazi za nestalim helikopterom i istrazi uzroka incidenta, kazal je ona.

Ostvaren kontakt sa putnicima

Kako saznaju medji kontakt je ostvaren sa dve osobe iz predsedničkog helikoptera.

Kontakt je uspostavljen sa jednim od putnika i jednim od članova posade helikoptera sa iranskim predsednikom nakon teškog sletanja – kazao je jedan od činovnika u administraciji.

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi/Printscreen/

 

Azerbejdžen i Irak ponudili pomoć Iranu

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev saopštio je danas, nakon sastanka sa predsednikom Islamske Republike Iran Ebrahimom Raisijem, ozbiljno nas je zabrinula vest da je helikopter u kojem je bila visoka delegacija prinudno sleteo u Iran.

Irački premijer naredio je da se uputi sva potrebna pomioć Iranu.

Foto Tanjug/AP

Obustavljena potraga iz vazduha

Spasilačka akcija za helikopterom predsednika Irana Ebrahima Raisija, koji je danas imao nesreću pri prinudnom sletanju traje u svim pravcima, angažovani su i pripadnici vojske ali vazdušna potraga nije moguća zbog nepovoljnih vremenskih uslova, saopštile su iranske vlasti.

Načelnik generalštaba iranske vojske Mohamed Bageri naredio je da se svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde i uključe u potragu i spasilačku operaciju, prenosi Tasnim.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Novi snimci sa mesta nesreće

Na društvenim mrežama pojavili su se novi snimci sa mesta gde je helikopter iranskog predsednika prinudno sleteo.

Bajden na hitnom sastanku u Beloj kući

Američki predsednik je na putu ka Beloj kući gde će biti održan hitan sastanak povodom pada Raisijevog helikoptera.

Foto AP

Mokhaber će naslediti Raisija u slučaju smrti predsednika

U slučaju Raisijeve smrti, osoba za koju se očekuje da će ga barem privremeno zameniti na funkciji je prvi potpredsednik Mohammad Mokhber.

Načelnik Generalštaba: Vojska i policija moraju da iskoriste sve raspoložive snage da pronađu predsednika Raisija

Načelnik Generalštaba iranskih oružanih snaga najavio je potrebu da se koriste sve raspoložive snage vojske, oružanih snaga i policije za pronalaženje helikoptera Raisi, navodi iranska novinska agencija Fars.

 

Helikopter pao u blizini sela Uzi

Lokacija helikoptera iranskog predsednika identifikovana u blizini sela Uzi u arasbarskim šumama: dopisnik Al Majadina u Iranu.

Spasioci stigli do helikoptera

Jedan od timova za potragu i spasavanje stigao je do mesta teškog sletanja helikoptera iranskog predsednika Ebrahima Raisija, piše list Teheran tajms, pozivajući se na šefa iranskog Crvenog polumeseca.

Ranije je agencija Tasnim javila da je utvrđena lokacija helikoptera u kojem se nalazio iranski predsednik Ebrahim Raisi.

Nepoznato stanje Raisija

Posle pada/prinudnog sletanja helikoptera u kome je bio predsednik Irana, Ebrahim Raisi, koje se dogodilo pre oko dva sata, još nije poznato stanje predsednika niti je poznato da li je nađena letelica.

 

Za Raisijem traga 40 spasilačkih timova

Prema prvim informacijama, helikopter je imao teško sletanje u gradu Džulfa u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan. Spasilački timovi stigli su u područje nesreće, prenosi agencija IRNA. Najmanje 40 timova za brzo reagovanje traga za helikopterom. Delegacija iranske Vlade na čelu sa potpredsednikom uputila se na mesto incidenta, saopštio je portparol iranske Vlade.

Prvi snimci potrage u zoni pada helikoptera

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci potrage za helikopterom u kojem je bio predsednik Irana Ebrahim Raisi.

Ministar policije potvrdio incident

Ministar unutrašnjih poslova Irana Ahmad Vahidi prethodno je potvrdio da se dogodio incident sa helikopterom u kojem se nalazio predsednik zemlje.

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi/Printscreen/

Ebrahim Raisi


-Predsednik i njegova pratnja vraćali su se sa nekoliko helikoptera. Jedan od helikoptera je imao otežano sletanje zbog vremenskih uslova, rekao je Vahidi za državnu televiziju.

Kako je istakao, nema kontakta sa predsednikom.

Upućena vojska i Crveni polumesec

Na lice mesta upućena je vojska, policija i pripadnici iranskog Udruženja Crvenog polumeseca.

 

Tasnim: Ima kontankta sa ljudima iz okruženja predsednika

U međuvremenu Tasnim javlja da su ljudi iz okruženja predsednika Irana stupili u kontakt sa komandnim centrom, što uliva nadu da u nesreći niko nije poginuo.

Dramatičan poziv za pomoć

Posada helikoptera koji je učestvovao u nesreći navodno je pre pada uspela da uputi poziv za pomoć. Lokalni mediji navode da su se tokom poziva čuli vrisci i da je prekinut posle samo nekoliko sekundi.

Povratak iz Azerbejdžana

U pratnji predsednika letela su još dva helikoptera koja su bezbedno stigla na odredište, prenose mediji. U njima su se nalazili ministri energetike i puteva.

Ranije danas Ebrahim Raisi je bio u poseti Azerbajdžanu, gde je zajedno sa predsednikom te zemlje Ilhamom Alijevom učestvovao u ceremoniji puštanja u rad brana „Hudaferin“ i Giz Galasi“, koje su izgrađene na reci Araz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo