ZIDAO, PA SE NASLONIO NA KONAK KNEGINJE LJUBICE: Republička i gradska građevinska inspekcija reagovale zbog oštećenja spomenika kulture

A. Z. K.

27. 06. 2023. u 15:35

DOGRADNjA dvorišnog objekta u Ulici kneza Sime Markovića 10a na Kosančićevom vencu, pravi je atak na Konak kneginje Ljubice.

ЗИДАО, ПА СЕ НАСЛОНИО НА КОНАК КНЕГИЊЕ ЉУБИЦЕ: Републичка и градска грађевинска инспекција реаговале због оштећења споменика културе

Foto: D. Milovanović

Posle 190 godina od izgradnje, ovaj spomenik, koji je pod najvišim stepenom zaštite, oštećen je zbog nečijeg interesa. Iako postoji građevinska dozvola, prema rečima nadležnih, došlo je do izlaska iz okvira predviđene gradnje. Republička inspekcija pokrenula je postupak ovim povodom, Gradska građevinska inspekcija obavila je nadzor u petak, pa će za par dana biće poznato više detalja o ovom slučaju.

Već nekoliko dana na društvenim mrežama kruži fotografija na kojoj se vidi da je uz Konak kneginje Ljubice pribijen objekat u izgradnji. Zgrada na parceli uz Konak "naslonila" se na ovaj spomenik kulture, a deo oluka kao da je "odsečen".

Građevinska dozvola za ove radove izdata je u Odeljenju za građevinske poslove opštine Stari grad u aprilu prošle godine. Godinu dana ranije Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda izdao je uslove za rekonstrukciju i dogradnju ovog objekta.

- Osuđujemo svaku zloupotrebu i svako prekoračenje građevinske dozvole, ne samo u konkretnom slučaju nego u svakoj drugoj situaciji - rekli su za "Novosti" u Opštini Stari grad. - Republička građevinska inspekcija Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izašla je na teren i u narednim danima očekujemo izveštaj o preduzetim merama kako bismo dalje postupili prema ovlašćenjima. S obzirom na to da je ovo spomenik pod najvišim stepenom zaštite, ukoliko dođe do oštećenja, investitor bi mogao krivično da odgovara.

Objekat iz vremena kneza Miloša

KONAK kneginje Ljubice sagrađen je 1830. godine i jedan je od retkih sačuvanih objekata iz vremena prve vladavine kneza Miloša Obrenovića. Urađen je po projektu Hadži Nikole Živkovića, koji je bio i zvanični graditelj Miloša Obrenovića. On predstavlja reprezentativni dvor srpske vladajuće dinastije Obrenović. Zgrada je je 1946. godine proglašena za kulturno dobro, a 33 godine kasnije i za kulturno dobro od izuzetnog značaja. Posle sanacije i rekonstrukcije 1980. godine ušla je u sastav Muzeja grada Beograda.

Kako su nas podsetili u ovoj beogradskoj opštini, oni nemaju ovlašćenja da sankcionišu one koji prekorače granice dobijene građevinskom dozvolom, jer je od 2018. godine građevinska inspekcija u nadležnosti Grada. U Sekretarijatu za inspekciju, nadzor i komunikaciju, rekli su nam da su i oni pokrenuli postupak povodom oštećenja Konaka.

- Građevinski inspektor našeg Sekretarijata, obavio je nadzor u petak. U toku je postupak utvrđivanja svih relevantnih činjenica, na osnovu kojih će građevinski inspektor dalje postupati u skladu sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji i pravilima postupka inspekcijskog nadzora - rekli su za "Novosti" u Sekretarijatu za inspekciju, nadzor i komunikaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (4)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!