PČELE DOBIJAJU HOTEL: U Botaničkoj bašti "Jevremovac" se otvara Oaza za oprašivače

B.B.

28. 10. 2023. u 07:00

BOTANIČKA bašata "Jevremovac" dobiće Oazu za oprašivače i hotel za solitarne pčele, koji će biti otvoreni u utorak 31. oktobra. Ovaj jedinstveni kutak je uređen, uz podršku Ambasade SAD u Beogradu i Institucije Smitsonijan iz Vašingtona i ima za cilj da edukuje posetioce o važnosti oprašivača i njihovoj ulozi u urbanim sredinama.

ПЧЕЛЕ ДОБИЈАЈУ ХОТЕЛ: У Ботаничкој башти Јевремовац се отвара Оаза за опрашиваче

Foto: Botanička bašta "Jevremovac"

Poseban deo oaze "rezervisan" je za hotel za solitarne pčele, a zahvaljujući njegovom jedinstvenom dizajnu ovaj deo Bašte dobio je posebnu prepoznatljivost. U šupljinama, solitarne pčele će polagati svoja jaja, dok će posetioci imati priliku da potpuno bezbedno izbliza posmatraju ovaj fascinantni proces.

U sklopu ove nove celine, u Botaničkoj bašti postavljene su reprodukovane, edukativne table, inspirisane Baštom Smitsonian muzeja (Smithsonian Gardens) iz Vašingtona, koje pružaju informacije o oprašivačima, njihovim karakteristikama i načinima na koje im možemo pružiti podršku u svom okruženju. U sklopu Oaze za oprašivače, posađen je i veliki broj biljaka koje cvetaju u različitim periodima godine - od ranog proleća do kasne jeseni i time obezbeđuju hranu insektima tokom celokupnog perioda njihove aktivnosti, što je posebno važno u gradovima.

Kako ističu u "Jevremovcu",  jedinstveni projekat doprineće očuvanju biološke raznovrsnosti i edukaciji građana, kao i učvršćivanju saradnje između obrazovnih institucija Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku