ĐILASOV JURIŠNIK MIKETIĆ PODRŽAO INICIJATIVU: Ulici Brane Cernčevića dati ime trudnice ubijene na Ovčari

Novosti online

18. 11. 2023. u 20:15

ONO što su pre skoro godinu dana izveli u potaji, prelepljući njegovo ime na tabli u srcu Vračara, aktivisti Inicijative za ljudska prava ponovili su danas pozivajući vlast u Beogradu da prihvati njihov predloga da se Ulica Brane Crnčevića primenuje u ulicu Ružice Markobašić, trudnice koja je ubijena na Ovčari kod Vukovara.

ЂИЛАСОВ ЈУРИШНИК МИКЕТИЋ ПОДРЖАО ИНИЦИЈАТИВУ: Улици Бране Цернчевића дати име труднице убијене на Овчари

Foto: Z. Jovanović

Ovu ideju oberučke je prihvatio Đorđe Miketić sa prozapadne izborne liste Dragana Đilasa "Srbija protiv nasilja", koji je na društvenim mrežama napisao:

- Čestitka za ove hrabre mlade i one sve što su godinama gradili ovu super važnu inicijativu.

Da podsetimo, ti "hrabri mladi ljudi" su 18. novembra prošle godine pod okriljem noći vandalski prelepili tablu na kojoj je ispisano Branino ime.

Tim povodom supruga velikog književnika Ljiljana Nešović Crnčević za "Novosti" je kazala:

- Osećam se veoma uznemireno, čak i progonjeno, jer ne znam šta je cilj ove akcije u kojoj su se neki ljudi usudili da zloupotrebe ime nesrećne pokojnice u svojim političkim konstrukcijama, ponižavajući tako i nju i sve nevine žrtve. Inače, takozvani "aktivisti", koji se kriju iza neodređenog pojma, nemaju hrabrost Crnčevića, koji je kao dete bio žrtva progona u NDH, zbog čega je odrastao po sirotištima u Srbiji. Nemaju oni hrabrost pisca koji je šezdesetih godina prošlog veka, kada je to bilo životno opasno, pod imenom i prezimenom nastupao sa opozicionim stavovima. Zbog samo jedne priče tada je osuđen na mesec dana zatvora u Padinskoj Skeli. Samo je Brana imao hrabrosti da javno stane u odbranu silovanog kosovskog Srbina Đorđa Martinovića, kada su svi mediji o tome ćutali ili čak napadali žrtvu. Sa Slobodanom Miloševićem se upoznao posle Osme sednice Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, i kao kandidat SPS je izabran za poslanika Savezne skupštine Savezne Republike Jugoslavije. Bio je prvi poslanik koji se na skupštinskom zasedanju obratio sa: "Dame i gospodo", umesto: "Drugarice i drugovi", a napustio je SPS nakon uvođenja sankcija Republici Srpskoj. Miketić i pomenuta Inicijativa kao da isticanjem imena nesrećne žene žele da sakriju 1,2 miliona srpskih izbeglica iz Hrvatske i BiH, koje su spasavajući živote stigle u Srbiju početkom devedesetih, kada je Crnčević bio na čelu Komesarijata za izbeglice.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu