DOTERALI ČUKUR-ČESMU: Ekspertske ekipe Zavoda za zaštitu spomenika sredile obeležja posvećena Rigi od Fere, Ivi Andriću i Josifu Pančiću

A. Z. K.

19. 11. 2023. u 19:46

EKIPE Zavoda za zaštitu spomenika u prethodnom periodu sredile su nekoliko prestoničkih spomenika, a u saradnji sa JKP "Gradska čistoća" uklonjeni su i grafiti sa fasada.

ДОТЕРАЛИ ЧУКУР-ЧЕСМУ: Експертске екипе Завода за заштиту  споменика средиле обележја посвећена Риги од Фере, Иви Андрићу и Јосифу Панчићу

Zavod za zaštitu spomenika Beograd

Sanirana je Čukur-česma, spomenik posvećen grčkom revolucionaru Rigi od Fere, nadgrobni spomenik Aksentija Miladinovića, očišćeni su i spomenici posvećeni Ivi Andriću i Josifu Pančiću.

Zavod za zaštitu spomenika sređivao je spomenike u Beogradu u sklopu hitnih intervencija. Postament spomenika posvećenog Rigi od Fere je očišćen, uklonjena su oštećena na kamenim pločama i postavljene su nove. U sklopu istih radova sređena je figura izlivena u bronzi.

Zavod za zaštitu spomenika Beograd

Oštećeni natpis na Čukur česmi pre sređivanja

- U prethodnom periodu očišćeni su i kameni delovi Čukur-česme. Na ovom spomeniku nedostajao je jedan broj slova koja su dodata, a postojeća sa frontalne strane česme očišćena su od korozije, a sređena je i rešetka koja se nalazi na slivniku - rekli su u Zavodu za zaštitu spomenika.

U lazarevačkom mestu Čibutkovica nalazi se i nadgrobni spomenik posvećen knezu Aksentiju Miladinoviću. Obe kamene ploče, uklonjeno je rastinje i biološke naslage koje su se uhvatile na spomeniku.

Zavod za zaštitu spomenika Beograd

Spomenik Aksentija Miladinovića u Lazarevcu

- Na ovom nadgrobnom spomeniku dodati su delovi koji su nedostajali, sređene su i veoma oštećene površine horizontalne ploče. I kameni spomenik je osiguran pa sada ne postoji strah da bi on mogao da se obruši - rekli su u Zavodu.

Aksentije Miladinović bio je knez sela Čibutkovica, obor-knez knežine kolubarske i beogrdske nahije, vojvoda beogradski i deputat srpski u Carigradu 1815. godine. Po zapisima koji su sačuvani bio je viđena ličnost pre ustanka 1804, kao i jedini pismen

čovek u svom kraju. Njegova "diplomatska" aktivnost bila je naročito plodna posle pada Srbije 1813. godine, i kasnije. Njegov nadgrobni spomenik je 1987. godine proglašen za spomenik kulture.

Očišćene i doterane fasade

U AVGUSTU su ekipe JKP "Gradska čistoća" uklonile grafite sa nekoliko zgrada na Terazijama. Tada su uklonjeni natpisi sa Krsmanovića kuće, koja je kulturno dobro od velikog značaja. Sređena je i fasada Vukove zadužbine, takođe spomenika kulture od velikog značaja.

Zavod već duže vreme sarađuje sa JKP "Gradska čistoća". U zajedničkoj akciji uklonjeni su grafiti sa nekoliko fasada na Terazijama. Očišćen je spomenik Ivi Andriću i deo platoa na kojem se on nalazi, kao i grafiti u blizini. Natpisi su uklonjeni i sa postamenta spomenika posvećenom Josifu Pančiću u parku na Studentskom trgu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)