POSLE SMRTI DEČAKA U VRTIĆU: Tužilaštvo traži obdukciju i toksikološki nalaz, zaštitnik građana pokrenuo postupak

B.B.

20. 12. 2023. u 12:07

ZAŠTITNIK građana je danas, na osnovu medijskih informacija da je u utorak jedno dete preminulo u vrtiću na Novom Beogradu, po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole rada predškolske ustanove u koju je dete bilo upisano.

ПОСЛЕ СМРТИ ДЕЧАКА У ВРТИЋУ: Тужилаштво тражи обдукцију и токсиколошки налаз, заштитник грађана покренуо поступак

foto : Lj.P.

Kako je saopšteno, zbog utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti u vezi sa ovim slučajem zaštitnik građana će tokom dana izvršiti i neposredan nadzor nad radom kontrolisane predškolske ustanove.

U Višem javnom tužilaštvu je "Novostima" potvrđeno da je tužilac naložio obdukciju i toksikološku analizu, a rezultati analize mogu se čekati i mesecima.

Da podsetimo, do tragedije u vrtiću "Šećerko" u Novo Beogradu je došlo oko 13.30 časova, kada se mališani bude za ručak posle popodnevnog odmora. Dečak se normalno probudio, ali je ubrzo počeo da povraća i onesvestio se. Sestre i vaspitačice su odmah počele reanimaciju mališana i pozvale Hitnu pomoć. Nažalost, lekari koji su došli mogli su samo da konstatuju smrt. Telo deteta je poslato na Institut za sudsku medicinu, kako bi se utvrdilo šta je dovelo do smrti. Na licu mesta policija je obavila uviđaj, a o slučaju je obavešteno i Više javano tužilaštvo.

Ovo je četvrti slučaj od 2016. godine, iznenadne smrti dece u obdaništu. Pre sedam godina je dvogodišnji dečak preminuo u vrtiću "Dečiji lug" u Malom Mokrom Lugu. Dve godine kasnije, 2018. u Vrčinu je u snu umrla devojčica stara godinu i po dana, a 2020. godine ista tragedija se dogodila u obdaništu "Ivin voz" u Zemunu, gde je preminula beba od godinu dan. U svim slačajevima smrt dece je nastupila u snu, tokom popodnevnog odmora.

Statistika pokazuje da sindrom iznenadne smrti (SIDS), pogađa 38,7 od 100.000 mališana. Među njima su i deca, koja su prethodno bila zdrava, bez kliničke slike ili simptoma neke bolesti. Najčešće su, u pitanju, odojčad i deca do godinu dana, uglavnom u snu. Stručnjaci ističu da se SIDS češće se javlja u zimskom periodu, u uzrastu od 4. do 6. meseca i češće pogađa decu koja ne sisaju i decu koja koriste cuclu.

Smatra se da je ovaj sindrom uslovljen postojanjem više faktora. Kada je reč o odojčadi, vezuju za određene respiratorne poremećaje, poremećaja centralnog nervnog sistema i centra za kontrolu budnog stanja tj. spavanja, gušenja želudačnim sadržajem, poremećaje srčanog ritma. Kod starije dece sindrom uzrokuju i metaboličke bolesti, kardiomiopatije, poremećaji srčanog ritma, ali i pored svih raspoloživih dijagnostičkih metoda i obdukcionih nalaza, uzrok često ostaje nerazjašnjen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić