SA PRVE LINIJE METROA SELI SE 47 DOMAĆINSTAVA: Počela isplata porodicama u četiri opštine

Š.Marović

20. 12. 2023. u 10:44

PRVA deonica linije 1 metro sistema u glavnom gradu gradiće se od Železnika do Dunav stanice, a na ovom prostoru biće iseljeno 47 domaćinstava, saznaju "Novosti". Isplata porodica koje se nalaze na potezu četiri prestoničke opštine već je počela, a očekuje se da bude završena u toku prve polovine 2024. godine.

СА ПРВЕ ЛИНИЈЕ МЕТРОА СЕЛИ СЕ 47 ДОМАЋИНСТАВА:  Почела исплата породицама у четири општине

Foto: Grad Beograd

Za potrebe izgradnje prve faze biće porušeno ukupno 13 stambenih i 47 poslovnih objekata na teritoriji četiri beogradske opštine - Čukarica, Savski venac, Stari grad i Palilula, navedeno je u projektnom zadatku koji je objavio "JKP Beogradski metro i voz", u okviru tendera za izradu akcionog plana raseljavanja za prvu fazu linije 1.

Direkcija za građevinsko zemljište je pre toga napravila preliminarne procene zemljišta koje je neophodno pribaviti i "očistiti od objekata", a reč je o površini od 603.783 kvadrata na ove četiri opštine.

- Ukupno će na ovom potezu biti raseljeno 47 domaćinstava, a te porodice dobiće adekvatnu novčanu naknadu - istakao je za naš list gradski menadžer Miroslav Čučković. - Procedura oko sklapanja ugovora i isplate već je uveliko u toku i očekuje se da bude završena u prvoj polovini naredne godine. Takođe, rušiće se i biletarnica kod Sajma, kao i veći broj poslovnih objekata, od kojih neki nisu u upotrebi. Prvo će se sa radovima, posle iseljavanja porodica, početi u Belim vodama i Žarkovu.

Početna faza prve linije obuhvata deonicu sa ukupno 14 stanica - Železnik, Makiš, Žarkovo, Bele vode, Trgovačka, Požeška, Park Banovo brdo, Ada Ciganlija, Sajam, Gazela, Savski trg, Trg republike, Skadarlija i Dunav. Iako je ranije najavljeno da u ovo spada i stanica "Pančevački most", ona je ipak izostala. Radovi na projektu sprovodiće se uglavnom pod zemljom, ali izgradnja svih stanica i još nekih pratećih projektnih komponenti, kao što su trafo-stanice i šahtovi, će morati da bude odrađena iznad zemlje.

- Priprema za radove podrazumeva pribavljanje zemljišta putem eksproprijacije ili administrativnog prenosa, kao i uklanjanje postojećih objekata na svim zahvaćenim površinama - piše u dokumentaciji. - Poslove rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, kao i uklanjanja stambenih, pomoćnih i poslovnih objekata na eksproprisanom zemljištu sprovodi Direkcija za izgradnju grada.

Zemljište je uglavnom građevinsko, ali delom i poljoprivredno. Među stambenim objektima ima kuća, legalnih i nelegalnih sa pomoćnim objektima, a ima i objekata za stanovanje koji su u vlasništvu javnih ili društvenih preduzeća.

RAZNOLIKI OBJEKTI

POSLOVNI objekti su, dodaje se, takođe raznoliki i obuhvataju benzinske pumpe, pojedinačne lokale različitih namena, poslovne komplekse sa brojnim lokalima, jednu gradsku pijacu (Bajloni) sa tezgama i lokalima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)