ZA DECU 33 DUKATA I VIŠE OD 3.000 PAKETA: Česnica od 7.000 parčića čeka mališane ispred Hrama Svetog Save na Božić

B.B.

05. 01. 2024. u 14:17

U duhu pravoslavne tradicije proslave Božića, Unija pekara Srbije i ove godine u nedelju, na dan najradosnijeg hrišćanskog praznika, posle svečane liturgije organizuje lomljenje česnice ispred Hrama Svetog Save između 10.30 i 11 časova.

ЗА ДЕЦУ 33 ДУКАТА И ВИШЕ ОД 3.000 ПАКЕТА: Чесница од 7.000 парчића чека малишане испред Храма Светог Саве на Божић

Prošlogodišnja česnica na vračarskom platou

Vredni pekari će obradovati najmlađe Beograđane, a i one malo starije, česnicom prečnika 3,6 metara sa oko 7.000 parčića na kojoj će biti grb Beograda.

- U česnici su skrivena 33 zlatnika, koji simbolizuju Isusove godine, i biće podeljeni mališanima. Takođe, za decu smo pripremili i više od 3.000 paketića sa slatkišima, pekarskim proizvodima i u delu će biti i krstići - kaže Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije. - Donatori česnice su pekara AS "Braća Stanković" u saradnji sa pekarskim esnafom.

Unija pekara Srbije više od tri decenije organizuje ovu manifestaciju koja okuplja veliki broj sugrađana, ali i gostiju koji posete prestonicu tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Prvo lomljenje česnice održano je 1991. godine ispred hotela "Moskva", zatim se događaj preselio na Trg republike, a u česnici su bila skrivena tri zlatnika. Od pre par godina lomljenje pogače se organizuje ispred Hrama Svetog Save i najmlađima se dele 33 dukata.

Zbog pandemije virusa korona, dve godine nije bilo lomljenja česnice na otvorenom, pa je lane tradicija nastavljena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)