PODNELI VIŠE OD 200 KRIVIČNIH PRIJAVA: Građevinska inspekcija donela oko 1.000 rešenja protiv nesavesnih investitora

B. Borisavljević

05. 01. 2024. u 14:29

GRADSKA građevinska inspekcija je u prošloj godini donela više od 1.000 rešenja sa raznim naloženim merama, podnela više od 200 krivičnih prijava protiv nesavesnih investitora, a uklonjeno je 12 objekata, saznajemo u Sekretarijatu za inspekciju, nadzor i komunikaciju.

ПОДНЕЛИ ВИШЕ ОД 200 КРИВИЧНИХ ПРИЈАВА: Грађевинска инспекција донела око 1.000 решења против несавесних инвеститора

Foto P. Milošević

Ipak, ova brojka će možda biti i veća s obzirom na to da nisu sačinjeni precizni podaci za 2023. godinu.

Kada su u pitanju sankcije za "graditelje" koji zidaju bez svih potrebnih dozvola, na prvom mestu to je upravna mera - uklanjanje celog ili dela objekta o trošku investitora. Gradnja bez građevinske dozvole predstavlja krivično delo, propisano članom 219a Krivičnog zakonika, uklanjanje trake kojom je građevinski inspektor izvršio zatvaranje gradilišta predstavlja krivično delo povrede službenog znaka i pečata iz člana 327 Krivičnog zakonika.

KAZNE

PORED povrede navedenih zakonskih odredbi, nesavesni investitori mogu odgovarati i za privredne prestupe za koje kazne iznose i do tri miliona dinara. Sugrađani koji primete izvesne nepravilnosti na gradilištima, mogu da se jave nadležnom sekretarijatu koji im je na raspolaganju 24 sata dnevno

Kako navode u nadležnom sekretarijatu, u rešenju o uklanjanju se navodi rok za dobrovoljno izvršenje, koji se određuje u skladu sa pravilima struke i kompleksnosti uklanjanja konkretnog objekta. Tako, recimo, nije isti rok za uklanjanje nadstrešnice i višespratnog objekta. Investitor je dužan da ukloni objekat u navedenom vremenskom periodu.

- Ukoliko investitor ne postupi u roku određenom u samom rešenju, građevinska inspekcija sprovodi uklanjanje o trošku investitora - navode u Sekretarijatu za inspekciju, nadzor i komunikacije. - Materijalna sredstva za sprovođenje prinudnog izvršenja obezbeđuju se iz budžeta grada. Pošto je zakonskim odredbama predviđeno da troškove izvršenja snosi sam investitor, koji mora platiti kada se objekat ukloni i sve završi. Naplata može biti dobrovoljno ili prinudnim putem.

Građevinska inspekcija Grada Beograda vodi postupke na celoj teritoriji grada, ali nema preciznu evidenciju po opštinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)