BEOGRADSKI TUNELI: Podzemni svet ispod srpske prestonice

Novosti online

11. 10. 2023. u 07:00

BEOGRAD je grad koji ima bogatu i burnu istoriju, koja se ogleda u njegovoj arhitekturi, kulturi i duhu. Međutim, ono što mnogi ne znaju je da Beograd ima i svoj podzemni svet, koji se sastoji od različitih tunela koji povezuju razne delove grada i služe za razne namene.

БЕОГРАДСКИ ТУНЕЛИ: Подземни свет испод српске престонице

Foto: A. Sahanić

Neki od tih tunela su deo beogradskog železničkog čvora, koji je nastao u drugoj polovini 20. veka kao moderan sistem za prevoz putnika i robe. Drugi su deo istorijskog nasleđa, koji svedoče o raznim epohama i događajima koji su obeležili Beograd. 

Železnički tuneli su deo beogradskog železničkog čvora, koji je izgrađen u periodu od 1976. do 1987. godine, sa ciljem da se unapredi i modernizuje železnički saobraćaj u Beogradu i okolini. Ovi tuneli povezuju glavnu železničku stanicu Prokop sa ostalim prugama koje vode ka zapadu, severu i jugu grada. Ukupna dužina ovih tunela je oko 14 km, a neki od njih imaju i podzemne stanice, kao što je stanica Vukov spomenik, koja je izgrađena 1995. godine. 

Neki od najpoznatijih železničkih tunela su:

- Vračarski tunel, koji povezuje stanicu Karađorđev park sa stanicom Pančevački most, i ima dužinu od oko 3.500 metara. Ovaj tunel ima i stanicu Vukov spomenik, koja je jedna od najfrekventnijih u gradu. 

- Dedinjski tunel, koji povezuje stanicu Prokop sa stanicom Rakovica, i ima dužinu od oko 3.000 metara. Ovaj tunel prolazi ispod Dedinja, jednog od najelitnijih delova Beograda. 

- Stadionski tunel, koji povezuje stanicu Prokop sa stanicom Vukov spomenik, i ima dužinu od oko 550 metara. Ovaj tunel prolazi tačno ispod stadiona Partizan, jednog od najvećih sportskih objekata u Beogradu. 

- Senjački tunel, koji povezuje stanicu Prokop sa stanicom Topčider, i ima dužinu od oko 200 metara. Ovaj tunel prolazi ispod Ulice kneza Miloša, jedne od najvažnijih saobraćajnica u gradu. 

Foto: A. Sahanić

- Kneževački tunel, koji povezuje stanicu Rakovica sa ranžirnom stanicom Makiš, i ima dužinu od oko 2.000 metara. Ovaj tunel prolazi ispod Vidikovca, jednog od najvećih naselja u Beogradu. Ovaj tunel se ne koristi za putnički saobraćaj, već samo za prevoz robe. 

Železnički tuneli su važan deo infrastrukture Beograda, koji omogućavaju brz i efikasan prevoz ljudi i robe, ali i predstavljaju pravi podzemni grad, koji krije mnoge zanimljivosti i tajne.

Istorijiski tuneli

Istorijski tuneli su deo kulturnog i istorijskog nasleđa Beograda, koji svedoče o raznim epohama i događajima koji su uticali na sudbinu grada. Neki od ovih tunela su nastali kao deo vojne i odbrambene strategije, dok su drugi služili za komunikaciju i transport.

Neki od ovih tunela su otvoreni za javnost, dok su drugi zatvoreni ili zaboravljeni. Neki od najpoznatijih istorijskih tunela su:

- Terazijski tunel, koji povezuje Terazije sa Savskim trgom, i ima dužinu od oko 400 metara. Ovaj tunel je izgrađen 1896. godine, kao deo projekta regulacije Terazijske terase, i predstavlja najstariji saobraćajni tunel u Beogradu. Ovaj tunel je danas otvoren za saobraćaj, i predstavlja najbližu vezu između centra grada i Brankovog mosta. 

- Kalemegdanski tunel, koji povezuje Donji grad sa Gornjim gradom na Kalemegdanu, i ima dužinu od oko 200 metara. Ovaj tunel je izgrađen 1934. godine, kao deo projekta uređenja tvrđave, i služio je za prolazak vozila i pešaka. Ovaj tunel je danas zatvoren za saobraćaj, ali je otvoren za posetioce, koji mogu da vide razne izložbe i instalacije. 

- Karađorđev park tunel, koji povezuje Karađorđev park sa Ulicom kneza Miloša, i ima dužinu od oko 100 metara. 

- Kosančićev venac tunel, koji povezuje Kosančićev venac sa Savskom ulicom, i ima dužinu od oko 300 metara. Ovaj tunel je izgrađen 1961. godine, kao deo projekta izgradnje novog mosta preko Save, i služio je za prolazak vozila i pešaka. Ovaj tunel je danas zatvoren za saobraćaj, ali je otvoren za posetioce, koji mogu da vide razne murala i grafite. 

Istorijski tuneli su važan deo kulturnog i istorijskog identiteta Beograda, koji otkrivaju razne priče i legende o gradu, ali i predstavljaju priliku za očuvanje i valorizaciju kulturnog nasleđa.

Beogradski tuneli su deo podzemnog sveta koji se nalazi ispod srpske prestonice, i koji ima različite funkcije i značenja. Neki od tih tunela su deo savremenog sistema železničkog saobraćaja, koji omogućava brz i efikasan prevoz putnika i robe. Drugi su deo istorijskog i kulturnog nasleđa, koji svedoče o raznim epohama i događajima koji su uticali na sudbinu grada. Beogradski tuneli su deo duše i identiteta Beograda, koji zaslužuju pažnju i poštovanje.

Foto: grad Beograd

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)