ZA ČASNI KRST POSLE LITURGIJE: U Beogradu će za Bogojavljenje biti organizovano plivanje na nekoliko lokacija u gradu

A. Z. K.

17. 01. 2024. u 16:34

U PETAK, kada se obeležava Bogojavljenje, u prestonici će biti organizovano plivanje za časni krst na nekoliko lokacija.

ЗА ЧАСНИ  КРСТ ПОСЛЕ  ЛИТУРГИЈЕ:  У Београду ће за Богојављење бити организовано пливање на неколико локација у граду

Staza kojom se pliva dugačka je 33 metra, Foto I. Marinković

Najspremniji građani u hladnu vodu uskočiće na Adi Ciganliji, u Zemunu, Obrenovcu, Grockoj, Surčinu, Lazarevcu. Brojni plivači trenutno obavljaju lekarske preglede, što su i poslednje pripreme.

Na Adi Ciganliji plivanje za časni krst biće organizovano 26. put po redu. Ove godine plivaće 33 učesnika, a među njima je i jedna dama. Obeležavanje praznika počeće u 8.30 liturgijom u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, a zatim će u 11.00 časova od hrama krenuti litija ka Adi.

- Po dolasku na Adu Ciganliju voda će biti osveštana. U podne je zakazano plivanje za časni krst, osim građana učestvovaće i plivači iz redova vojske, Vojne akademije, žandarmerije i SVIBOR. Tokom svečanosti, a i nakon nje, biće održano tradicionalno saborno pogruženje za sve građane. Tokom decembra stizale su nam prijave plivača, a oni u toku ove nedelje obavljaju i preglede u Domu zdravlja.

 Bogojavljenje će tradicionalno biti obeleženo i u Zemunu. Liturgija će biti održana u 9 časova u crkvi Svetog Nikolaja Mirlikijskog. U planu je da litija prođe centralnim ulicama Zemuna, a plivači će u Dunav uskočiti u podne.

Gročani na Dunavskom keju

MANIFESTACIJA "Litija i plivanje za časni krst - Grocka 2024" biće organizovana 11. put. Gročani će zaplivati na Dunavskom keju. U crkvi Svete Trojice liturgija će biti održana u 08.00, nakon toga u 11.20 časova litija će krenuti iz porte Gročanskom čaršijom do obale Dunava. Ove godine prijavilo se 40 plivača, a među njima je i jedna dama.

Opština Surčin na izletištu Bečmenska bara obeležiće praznik 12. put po redu. Iz porte hrama Svetog Save u Bečmenu litija će krenuti u 11 časova, a plivanje je zakazano za podne.

Ove godine prijavljeno je više od 80 učesnika. Lazarevčani će u petak u 11.00 časova zaplivati u jezeru Očaga.

Na Savi kod kajak-kanu kluba "Zabrežje" u Obrenovcu takođe će biti organizovano plivanje za časni krst.

Na Sava promenadi na Bogojavljenje u podne će biti organizovano plivanje za časni krst. Kako je najavljeno osim građana plivaće i pripadnici Vojske Srbije i gardisti.

Učestvovaće i kulturno-umetnička društava iz Kosovske Mitrovice i Zvečana. Kako su najavili u Turističkoj organizaciji Beograda, oni koji u petak dođu na Sava promenadu biće u prilici da vide i ratni brod. Ovaj broj kretaće se od Ušća do mesta gde će biti organizovano plivanje za časni krst. Ovaj događaj organizuje Savez

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)