KOZE BRSTE PO NOVOM BEOGRADU: Dve nedelje "komšiluk" stanarima u naselju Dr Ivan Ribar su - papkari

A. Z. K.

01. 02. 2024. u 19:27

NOVOBEOGRAĐANI koji žive u naselju Dr Ivan Ribar, duž Ulice Mileve Marić Ajnštajn, već dve nedelje skoro svakodnevno u komšiluku sreću koze.

КОЗЕ БРСТЕ ПО НОВОМ  БЕОГРАДУ:  Две недеље комшилук станарима у насељу Др Иван Рибар су - папкари

Privatna arhiva

Stado šeta ispred njihovih ulaza, po zelenim javnim površinama, a i goste se zimzelenim žbunjem koje pronađu u blizini zgrada. Na ovoj lokaciji ove životinje pojavljivale su se sporadično, ali sada su se potpuno odomaćile. Nedavno su ovde stigle i ovce. U GO Novi Beograd za "Novosti" kažu da je u ovom delu opštine zabranjeno držanje domaćih životinja.

Prema rečima stanovnika ovog naselja, malo stado prati žuti pas, ali čobanina nigde. Niko od stanara ovog dela Novog Beograda ne zna kome životinje pripadaju, ali pretpostavljaju da vlasnici žive u Ulici Mileve Marić Ajnštajn. U blizini postoji i poljana na kojoj je bilo drveća, a ovaj prostor u prethodnom periodu je raskrčen. Stanari pretpostavljaju da su se životinje sa ove čistine prebacile u delove pored višespratnica u potrazi za hranom.

- Nekada smo ih viđali povremeno, ali odjednom su počele da dolaze svakog dana - kaže naša sagovornica iz ovog naselja Danica R. - Zaticala sam ih na ulazu u zgradu, sutradan sam ih videla kako brste drvo bora. Jednoj starijoj komšinici nije bilo baš svejedno kada ih je videla na ulazu u zgradu, jer nije znala kako će reagovati ako počne da ih tera.

Snalaženja vlasnika

DIREKTOR "Veterine Beograd" Budimira Grubić rekao je da ove životinje nisu opasne, ali da ih nije lepo videti da tako slobodno šetaju kroz urbane delove grada.

- Često nadležni u ovim situacijama naiđu na problem. Obično životinje nisu čipovane, a i u slučajevima kada se pronađe vlasnik oni imaju način kako se brane. Nije retkost da se pojave i kažu da su im životinje pobegle i da ih traže, a onda se i zahvaljuju nadležnima što su ih pronašli - rekao je Grubić.

 

- Naš komunalni inspektor pokušaće da utvrdi ko je vlasnik životinja i gde su zapravo smeštene - rekli su za "Novosti" u ovoj Opštini Novi Beograd.

Prema gradskoj odluci, držanje domaćih životinja je dozvoljeno, ali u posebnim objektima u domaćinstvu. Na području Vračara, Savskog venca i Starog grada zabranjeno je držanje živine i papkara. U ostalih 14 opština to je dozvoljeno, ali samo u pojedinim područjima koje opštine same određuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona