PONUDA ČETIRI MILIJARDE VEĆA OD PROCENJENE VREDNOSTI: Evo zašto je obustavljen tender za izgradnju "Tiršove 2" (FOTO)

Š.Marović

21. 03. 2024. u 19:50

TENDER za izbor izvođača koji bi gradio najsavrmeniju dečju kliniku u Srbiji "Tiršovu 2" je propao, jer je ponuda jedinog konzorcijuma koji se prijavio za posao odbijena - ponuđena cena bila je gotovo četiri milijarde dinara viša od procenjene!

ПОНУДА ЧЕТИРИ МИЛИЈАРДЕ ВЕЋА ОД ПРОЦЕЊЕНЕ ВРЕДНОСТИ: Ево зашто је обустављен тендер за изградњу Тиршове 2 (ФОТО)

Foto: Novosti

 Na placu koji se nalazi ispod Kliničkog centra pripremni radovi odavno su urađeni, a prve najave bile su da bi ovaj objekat mogao biti završen do 2024. ili 2025. godine.

Koliko će se čekati da građevinci zaposednu ovo gradilište još se ne zna, a cena izgradnje na tenderu koji je objavilo Ministarstvo za javna ulaganja je 11,2 milijarde dinara, odnosno oko 95 miliona evra. Jedinu ponudu dostavio je konzorcijum firmi SMB Gradnja, W. D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo a. d. Sevojno, A. R. J. Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović. Ona je formalno ispunjavala uslove konkurne dokumentacije, ali je ocenjena kao neprihvatljiva upravo zbog ponuđene cene.

Gotovo deceniju traju najave o izgradnji nove zgrade Univerzitetske dečje klinike, koja bi zamenila stari dotrajali objekat. Ova tema posebno je aktuelizovana kada je na mesto prvog čoveka grada došao direktor "Tiršove" Zoran Radojičić. Tada su iz Starog dvora stigle najave da bi gradnja mogla krenuti na proleće 2020. godine. Pripremni radovi zvanično su počeli na jesen 2021, čime je kumovala pandemija virusa korona. Taj posao je obavio konzorcijum nekoliko firmi i koštao je 6,23 miliona evra bez PDV. Plan je bio da se sve završi 2024. godine, na stogodišnjicu osnivanja pedijatrije u glavnog gradu, što se nije dogodilo.

Kada krenu radovi, treba da budu završeni u roku od tri godine. Objekat će biti bruto površine 61.923 kvadrata i spratnosti tri podrumske etaže, dve suterena, prizemlje i pet spratova. Planirani broj bolesničkih postelja je između 167 i 230, kao i 71 postelja u okviru dnevne bolnice, a predviđeno je i 528 parking-mesta.

 

Bespovratna sredstva

PROGNOZE da će "Tiršova 2" biti završena do 2024. godine podgrejali su i preduzeti koraci na tu temu, jer je sporazumom između Srbije i Evropske unije o dodeli bespovratne pomoći za izgradnju bolnice od 35 miliona evra potpisan u martu 2023. godine.

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!