VIRTUELNA ŠETNJA KALEMEGDANOM: LJubiteljima Beogradske tvrđave dostupan je obilazak ovog zdanja - preko elektronskih uređaja (FOTO)

A. Z. K.

21. 03. 2024. u 22:14

PANORAMSKE fotografije Beogradske tvrđave sada su smeštene na jednom mestu i pružaju mogućnost da se virtuelno obiđe omiljeno mesto svih onih koji dođu i žive u srpskoj prestonici.

ВИРТУЕЛНА ШЕТЊА КАЛЕМЕГДАНОМ: Љубитељима Београдске тврђаве доступан је обилазак овог здања - преко електронских уређаја (ФОТО)

Foto Z. Jovanović

Ova vrsta obilaska namenjena je onima koji nisu u mogućnosti da putuju ili su nekada posetili Kalemegdan, a sada bi voleli da se prisete kako on izgleda. Beograđani su u prilici da kroz ovu šetnju nauče nešto više o ovom utvrđenju i istoriji grada kroz audio-snimke koji prate fotografije.

Svetska praksa

GODINAMA u svetu ustanove od kulturnog značaja teže da svoje sadržaje prezentuju građanima i strancima na različite načine. Kako su nam objasnili u JP "Beogradska tvrđava" virtuelne šetnje su moderan način za prikazivanje turističkih sadržaja.

Ove ture su simulacije postojećih lokacija, obično sastavljene od niza nepokretnih slika, ali omogoćavaju pogled da se određene lokacije posmatraju do detalja.

Javno preduzeće "Beogradska tvrđava" pokrenulo je ovaj projekat u toku prošle godine. Ideja je da se Beograđani ili stranci virtuelno prošetaju kroz Kalemegdan i dobiju informacije o mnogobrojnim spomenicima i Beogradu od najranije istorije.

JP "Beogradska tvrđava"

 

- Cilj projekta je da pruži dostupnost i interaktivnost za sve koji žele da se informišu i saznaju nešto više o ovom istorijskom i kulturnom simbolu Beograda i Srbije - rekli su za "Novosti" u JP "Beogradska tvrđava". - Posetioci na ovaj način imaju mogućnost razgledanja lokacija u svim pravcima, a postoji i mogućnost zumiranja željenog detalja jednostavnim pokretima. Kretanjem kroz virtuelnu turu stiče se osećaj kao da ste zaista tamo. Ovaj vid tura posebno je značajan za one koji nisu u mogućnosti da putuju, pa na ovaj način nisu uskraćeni da vide i uživaju u lepotama ovih lokacija. U planu je da ovaj projekat bude dodatno unapređen.

JP "Beogradska tvrđava"

 

Panoramske fotografije unutrašnjeg i spoljašnjeg dela tvrđave sabrane su na jednom mestu, pa posmatrači mogu da prošetaju celim kompleksom ili samo određenim delom tvrđave. Svaka virtuelna tura obogaćena je video-snimcima, fotografijama i dodatnim sadržajima o lokaciji. Oni koji žele virtuelno da prošetaju Kalemegdanom to mogu da urade sa bilo kog elektronskog uređaja.

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024