ZVEZDA PLAVA, ZVEZDA PRAVA: Sedmodnevna kampanja povodom Međunarodnog dana autizma

B.B.

01. 04. 2024. u 15:34

POVODOM Međunarodnog dana autizma, koji se u svetu obeležava 2. aprila, u Beogradu je počela sedmodnevna kampanja pod nazivom „Zvezda plava, zvezda prava” čiji je cilj da ukaže na probleme sa kojima se susreću porodice u kojima ima dece koja imaju neki od poremećaja iz spektra autizma.

ЗВЕЗДА ПЛАВА, ЗВЕЗДА ПРАВА: Седмодневна кампања поводом Међународног дана аутизма

Foto: Opština Zvezdara

Manifestacija je održana na platou ispred zgrade Opštine Zvezdara, simboličnom sadnjom različka. Predstavnica Udruženja „Deca bez granica” Jelena Vagić rekla je da je  plavi cvet, različak, posađen kako bi se ukazalo na to  „da su različitosti OK”.

Kampanju „Zvezda plava, zvezda prava“ i ove godine organizuju Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, Udruženje roditelja dece sa autizmom „Deca bez granica“ i Institut za istraživanje i razvoj dobrih praksi „Well-being international”, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

-  Važno da i mi kao institucija, na neki način svojim primerom pokažemo da je veoma značajno da se posveti pažnja i da budu dovoljno vidljiva sva deca, koja imaju autizam - rekao je Vladan Jeremić, predsednik opštine Zvezdara. - Danas smo ovim simboličnim činom sadnje različka, cveta plave boje, koja je boja autizma, zapravo poslali poruku zajedništva, dobre energije, i želje i snage da se u narednim godinama zajednički izborimo da osobe sa autizmom budu vidljive, prepoznate, a da nekako učinimo sve što je u institucionalnom smislu moguće, da im olakšamo život

Prema rečima Jelene Đorđević, v.d. direktora Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, od 2022. godine na klinici postoji Centar za autizam, koji se bavi multidimenzionalnim i multidisciplinarnim sagledavanjem svakog pacijenta ponaosob.  - Autizam predstavlja jedan složeni neurorazvojni poremećaj koji se karakteriše različitim deficitima u socijalnom ponašanju, restriktivnim i repetitivnim pokretima i različitim bihejvioralnim problemima - objasnila je dr Đorđević. - Naši napori su usmereni da prvenstveno pravovremeno dijagnostikujemo poremećaj. U centru insistiramo na ranoj dijagnostici i prepoznavanju, što je od ključnog značaja da bi sama intervencija kasnije mogla da da očekivani rezultat. Na putu do pravovremene dijagnoze, prvi korak da se porodice suoče sa problemom.

„Nedelja autizma” u Beogradu biće svečano zatvorena u nedelju 7. aprila, koncertom inkluzivnog hora „Ison” na sceni „Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)