KOMISIJA ODLUČUJE KO ĆE U ALEJU: Umesto gradonačelnika, o sahranjivanju zaslužnih građana na Novom groblju odlučivaće posebno telo

S.V.

16. 04. 2024. u 20:27

UMESTO gradonačelnika, koji je dosad odlučivao ko može da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, ubuduće će biti formirana komisija za to.

КОМИСИЈА ОДЛУЧУЈЕ КО ЋЕ У АЛЕЈУ: Уместо градоначелника, о сахрањивању заслужних грађана на Новом гробљу одлучиваће посебно тело

Foto N. Skenderija

U tom telu biće predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, Olimpijskog komiteta Srbije, ministarstava i svih drugih relevantnih institucija koje bi na kraju razmatrale predloge i odlučivale ko zaslužuje da bude sahranjen u Aleji.

Ova odluka će se uskoro naći pred Privremenim organom grada Beograda, rekao je predsednik tog tela Aleksandar Šapić. On je odbacio otužbe opozicije da je zabranio da fotograrf Tomislav Peternek i pevačica Slađana Milošević budu sahranjeni u Aleji, okarakterišući ih kao manipulacije. U Aleji je, kaže Šapić, ostalo još 19 grobih mesta.

Šapić je podsetio na raniju odluku, po kojoj gradonačelnik ima diskreciono pravo da odluči da li neka preminula osoba može da bude u Aleji, ali da ovog puta to čini ceo Privremeni organ većinskim odlučivanjem, jer trenutno ne postoji funkcija gradonačelnika. Kada je u pitanju odluka o sahrani Peterneka, on je podsetio da taj predlog nije ni uvršten na dnevni red. Šapić je kazao da je bio uzdržan na glasanju, da je dvoje bilo za i dvoje protiv.

- Nije u redu da samo jedan čovek ponese takav teret odgovornosti. Dok sam bio gradonačelnik, nekoliko puta sam to pravo iskoristio pod velikim pritiskom, iako sam znao koliko je mesta ostalo - kaže Šapić. - Uvek sam se pitao, zašto da ja o tome odlučujem. Niti imam neophodnu kvalifikaciju, niti mislim da postoji jedan čovek koji može o tako važnoj stvari da odlučuje, valjda bi već trebalo da postoji neko telo, a i kriterijumi da budu ozbiljniji.

On dodaje da je jasno da je Beogradu potrebna nova Aleja zaslužnih građana, a da bi neka od mogućih lokacija mogla biti na Bežanijskom groblju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave