Beogradske priče: Stil i izgled starog grada (FOTO)

Zoran NIKOLIĆ

17. 06. 2020. u 18:51

Beograd je tridesetih godina prošlog veka nosio pečat prepoznatljivosti i stila koji je dopirao iz različitih evropskih centara kulture i mode. Oni koji su se bavili istorijom kažu da je tih godina glavni grad nosio obrise elegancije koje još dugo nije povratio.

Београдске приче: Стил и изглед старог града (ФОТО)

Foto: Novosti arhiva

Ekonomski procvat je donosio i tehnološke novitete, tako da su štampa i radio bili nosioci informisanja i zabave. Noćni život je bio buran, ali i elegantan, pozorište i ugledni hoteli i restorani uvek puni.

Nekoliko fotografija vraća nas u to doba, kada su na Terazijama bile dame u tadašnjim najaktuelnijim modelima, a konfekcijski vid oblačenja polako je počeo da preti iskusnim krojačima i njihovim salonima. Dotadašnji "šik" bilo je kada krojač sašije mušteriji odelo po meri, tako da nije bilo dileme da li će mu savršeno pristajati.

Sa druge strane, konfekcijsko oblačenje stizalo je iz velikih modnih centara, što nije nikako bilo zanemarljivo. Za svakog je postojao model i veličina, i ovaj vid praćenja mode polako je potiskivao stare zanatlije.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

Šeširi i kape bili su sastavni deo garderobe, tako da još dugo Beograđani nisu gologlavi izlazili na ulicu, i to je moglo da bude protumačeno kao jedna vrsta neurednosti ili nekuluture.

Opet, velike slave i praznici podrazumevali su vašare, na kojima su mnogi iznosili najšareniju robu.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

Ovakvim skupovima najviše su se radovali mališani, koje je čekalo kandirano voće, liciderska srca i bezbroj poklona osimšljenih za njihovu radost.

Iako je prošlo devet decenija od tog doba, mnogi trendovi nisu se značajno promenili. I dalje je važno prošetati Terazijama elegantno obučen, toliko da pažnja sugrađana ne izostane.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

U Muzeju nauke i tehnike se čuva specijalna naprava koja je još 1926. godine bila namenjena brzoj izradi fotografija. Ova mašina bila je postavljena na Terazijama i za sitan novac korisnik je mogao brzo da napravi snimak. To je veoma uznemirilo tadašnje vlasnike fotografskih radnji, jer su se uplašili da im ova, "zloslutna" mašina ne ukrade mušterije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati