UGOSTITELJIMA MANJI ZAKUP: Grad pokušava da olakša preživljavanje kafićima i restoranima dok traje epidemija

Š. M.

13. 07. 2020. u 07:46

ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić istakao je juče da će Grad Beograd pomoći ugostiteljima da prevaziđu probleme u kojima su se našli zbog pandemije virusa korona.

УГОСТИТЕЉИМА МАЊИ ЗАКУП: Град покушава да олакша преживљавање кафићима и ресторанима док траје епидемија

Pandemija je promenila i način poslovanja / Foto N. Karlić

- Ugostiteljstvo i usluge su grana privrede u Beogradu koja je najugroženija zbog promene načina života zbog virusa korona - kaže Vesić. - Zato ćemo učiniti sve što možemo iz svoje nadležnosti da restoranima i kafićima pomognemo da lakše prežive ovaj period.

Jedna od prvih mera koje će biti primenjene za jul i avgust je smanjenje cene zakupa za 50 odsto ugostiteljima čiji se lokali nalaze u objektima koji su vlasništvo Grada Beograda.

- Druga mera se odnosi samo na opštinu Vračar. To je jedina gradska opština na čijoj teritoriji je zabranjeno postavljanje bašte na parking-mestima - ističe zamenik gradonačelnika. - To je urađeno na predlog građana prošle godine i zbog toga je veliki broj ugostiteljskih objekata na Vračaru bez bašta. Kako je, prema odluci Kriznog štaba, restoranima i kafićima na teritoriji grada Beograda dozvoljeno da rade do 21.00 sat, a bašte do 23.00, restorani i kafići na Vračaru našli su se u teškoj poziciji. Zbog toga ću na sednici Skupštine grada koja će biti održana do kraja ovog meseca predložiti da se ova odluka o postavljanju bašta kafića i restorana na Vračaru suspenduje do kraja godine. To znači da će ugostitelji sa Vračara moći da imaju bašte od 1. avgusta.

Kako su za "Novosti" rekli u javnom preduzeću "Ada Ciganlija", do sada nije bilo otkaza zakupa, a posećenost najpoznatijeg beogradskog kupališta je solidna.

- Na Adi Ciganliji trenutno radi i, uz poštovanje svih preporučenih mera u epidemiološkoj situaciji, nesmetano funkcioniše oko 50 ugostiteljskih objekata. Imajući u vidu trenutnu situaciju nastalu usled pojave kovida 19, a na osnovu odluke Gradskog veća, naše preduzeće sprovodi sve odluke u vezi sa zakupom na prostoru Ade Ciganlije. Do sada nije bilo slučajeva otkaza ugovora od strane zakupaca, a kao odgovorno preduzeće, i dalje ćemo sprovoditi odluke Skupštine grada.

DVE OPCIJE

DOK je trajalo vanredno stanje, Grad Beograd nije fakturisao zakup poslovnog prostora koji je u njegovom vlasništvu. Potom su zakupcima ponuđene dve mogućnosti. Prva je da se zakup iz vremena vanrednog stanja plati do 31. decembra ove godine uz popust od 50 odsto, a druga je da se celokupan iznos zakupa iz vremena vanrednog stanja plati tokom 2021. na 12 mesečnih rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024