BEOGRADSKE PRIČE: Drugi pogled na centar grada, Tramvaji krstarili od Slavije do Narodnog pozorišta

Zoran Nikolić

15. 07. 2020. u 16:37

STARI snimci centralnog dela grada uvek u posmatraču rađaju romantične asocijacije. Fotografije, skoro po pravilu, nagoveštavaju da su ondašnji Beograđani imali nekako mirniji život.

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Други поглед на центар града, Трамваји крстарили од Славије до Народног позоришта

Foto: Arhiva

Zaista, živeli su u znatno manjem gradu, a urbani ritmovi se još nisu bili ubrzali do usijanja.

Beograd pre Drugog svetskog rata doseže broj od 400.000 stanovnika. Ako gledamo kroz svetlo današnjih parametara, predratni Beograd bio je četiri puta manji nego današnji.

Terazijama su saobraćali neizostavni tramvaji, koji su dovde dosezali iz pravca Slavije, a poslednju stanicu i okretište - ispred Narodnog pozorišta. 

Foto: Arhiva

Prestolonaslednikov trg

Mada je naziv "Terazije" uobičajen kod Beograđana, ovaj centralni gradski trg dugo je nosio ime "Prestolonaslednikov trg". Tako su se Terazije zvale između dva svetska rata.

Palata Albanija "isprsila" se na početku Knez Mihailove ulice tek 1937. godine, ali su gradski ambijent i dalje činile bezbrojne udžerice, među kojima je bilo mnogo onih koje su "pamtile" još turska vremena u gradu.

Sa Terazija put je vodio prema današnjem Bulevaru kralja Aleksandra preko prostora koji danas čini Trg Nikole Pašića. Ovaj gradski prostor ovakvu fizionomiju dobio je posle Drugog svetskog rata. Tada je nosio ime po tvorcima naučnog socijalizma Karlu Marksu i Fridrihu Engelsu.

Foto: Arhiva

Pre rata na prostoru ovog trga nalazile su se kuće i zgrade, a najpoznatije je bilo zdanje u kojem se nalazio sud. Bombardovanja tokom rata, a i posleratne urbanističke vizije otvorile su prostor na kojem se sada nalazi Dom sindikata, kao i veliki plato ispred njega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!