BEOGRADSKE PRIČE: Na mestu gde su temelji današnjeg Brankovog mosta nekada se nalazio bircuz "Kičevo"

Zoran Nikolić

18. 07. 2020. u 10:47

Kafana "Kičevo" bila je jedno od obeležja starog Beograda. Istina, nije to bilo elitno mesto, već svratište najrazličitijih ljudi. Kafana se nalazila tačno na mestu na kojem su sada temelji Brankovog mosta, uz desnu obalu Save.

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: На месту где су темељи данашњег Бранковог моста некада се налазио бирцуз Кичево

Foto Arhiva

Ovde je bilo pristanište, pa je krajem 19. i početkom 20. veka značajan deo varoške trgovine obavljan brodovima. Tako su ovim krajem prolazili najrazličitiji putnici namernici, kao i mornari. Priobalje je bilo prepuno rabadžija. To su bili vlasnici zaprega kojima su prevlačili robu koja je stizala u glavni grad.

Tako je najšarolikiji svet stizao na ovo mesto, a putanje svih prolaznika neminovno su prolazile i kroz kafanu. Tako je "Kičevo" bilo na zlu glasu, jer su u taj bircuz umeli da svrate ugledni ljudi, ali i najgore secikese.

Kafana je prestala da postoji prilikom izgradnje Mosta kralja Aleksandra, koji je prethodio današnjem Brankovom mostu.

Kada je planirana izgradnja Aleksandrovog mosta, morale su da budu srušene neke od kuća, koje su se našle na putu. Tako je prošlo i "Kičevo".

Ceo taj postao okončan je 1934. godine, a do Drugog svetskog rata je i priobalje znatno lepše uređeno nego što je to bilo ranije. Tako je Beograd postepeno dobijao obrise metropole, a udžerice poput "Kičeva" morale su da se presele u istoriju.

Foto Arhiva

"BOSFOR"

Slično kao i "Kičevo" prošla je i kafana "Bosfor", koja je bila tek nekoliko desetina metara dalje. Obe kafane "pale" su kao žrtve novog mosta. "Bosfor" je bio nešto veća kafana višeg ugleda nego "Kičevo", ali je imao istu sudbinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)