DOZA KISEONIKA U SRCU GRADA: Hiljadu biljaka na četiri hektara

S. Vidačković

19. 07. 2020. u 09:30

U SAMOM srcu grada, na prostoru od četiri hektara živi više od hiljadu biljaka. Botanička bašta "Jevremovac" prava je adresa za sve sugrađane koji traže predah od svakodnevnih obaveza, gradske vreve i mesto gde su sigurno zaštićeni od virusa.

ДОЗА КИСЕОНИКА У СРЦУ ГРАДА: Хиљаду биљака на четири хектара

Foto: Arhiva VN

Kako nam je rekla zamenica upravnika Mira Fiškalović, u letnjim danima ovde najviše dolaze porodice sa malom decom, bake i deke sa unucima, ali ima i akademaca.

- Nema drastičnog povećanja broja posetilaca, ali je procenat veći u odnosu na prethodnu godinu - kaže, za "Novosti" Fiškalovićeva. - Pre je bilo mnogo više stranaca, ali zbog situacije sa virusom i otkazivanja putovanja, nema ih ovog leta. Uglavnom nam dolaze porodice sa decom, bake i deke sa unučićima. Takođe, mnogo studenata sa raznih fakulteta koristi povlasticu da sa indeksom besplatno uđe u baštu, te koriste lepo vreme, mir i tišinu da uče, ili da naprave predah od višesatnog čitanja gradiva.

Lepotu i uživanje u Botaničkoj bašti poslednjih dana remete komarci, ali u saradnji sa ekipom Zavoda za biocide, tih dosadnih insekata je manje, kaže naša sagovornica.

Staklena bašta i Japanski vrt su uvek aktuelni za posetioce, i tu oni provode najviše vremena. Posebna atrakcija su japanski šarančići koji plivaju u jezeru. U ovo doba godine osoblje Botaničke bašte gostima predlaže da uživaju u kaktusima, mirisu orhideja i biljke sapelije.

Foto: M. Anđela

- Ljudi koji nam dolaze trude se da uživaju u svakom trenutku. Najviše ih privlači Japanski vrt, koji koriste za odmor ali i fotografisanje. Takođe, u Botaničkoj bašti temperatura je niža za nekoliko stepeni nego van naših kapija, tako da se sugrađani i kod nas mogu "osvežiti", bez odlaska na kupalište.

Foto: M. Anđela

CENA 300 DINARA

BOTANIČKA bašta otvorena je svakog dana od 9 do 19 časova. Cena ulaznice za odrasle je 300 dinara i važi celog dana, što znači da se sa kartom može izlaziti i vraćati u biljni kompleks. Deca do osam godina ne plaćaju ulaznicu, kao ni studenti koji pokažu indeks na portirnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)