ISTORIJSKI DAN ZA BEOGRAD: Počelo svečano postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, svedok osam vekova naše državnosti (FOTO/VIDEO)

Novosti online

15. 08. 2020. u 10:38

Na Savskom trgu u Beogradu, čija je rekonstrukcija u toku, počelo je postavljanje prvih delova, odnosno postamenta spomenika Stefanu Nemanji.

ИСТОРИЈСКИ ДАН ЗА БЕОГРАД: Почело свечано постављање споменика Стефану Немањи, сведок осам векова наше државности (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: V. Danilov

- Danas prisustvujemo istoriji, pošto je danas počelo postavljanje spomenika Stefanu Nemanji. Jednom od najznačajnijih vladara, čoveka koji predstavlja prekretnicu naše istorije. Sramota je što nismo za sve ove vekove podigli spomenik ovom velikom vladaru, i zato želim da se zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću na čiju inicijativu postavljamo ovaj spomenik - rekao je Vesić na ceremoniji, pa dodao:

- Vučić je od 2012. godine uradio mnoge velike stvari za Srbiju ali podizanje spomenika Stefanu Nemanji imaće najveću simboliku - da Srbija poštuje svoju istoriju - rekao je zamenik gradonačlenika.

On je istakao da moramo da poštujemo našu istoriju, i podsetio je da je Skupština Grada donela odluku da se u Ulici Despota Stefana podigne spomenik despotu Stefanu Lazareviću.

- Ovo je početak drugačijeg razmišljanja Srba o našoj sopstvenoj istoriji. Spomenik će se nalaziti na budućem najvišem trgu u Srbiji. Trg će imati čak 32.000 kvadrata, i on će postati trg kakav Beograd zaslužuje - naglasio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je istakao da će uređenjem prostora ispred stare Železničke stanice taj prostor dobiti potpuno novo ruho, i da je to dokaz da Beograd postaje veliki grad.

- Današnji dan je značajan, zato što postavljanjem spomenika mi pokazujemo da imamo 800 godina državnosti. Spomenik je dokaz da postojimo, i da ćemo ovde ostati vekovima - rekao je Vesić.

Vesić se zahvalio Aleksandru Rukavišnjikovu, ruskom vajaru i autoru spomenika, i istakao da je on jedan od najvećih živih umetnika trenutno.

Trg od 32.000 kvadratnih metara imaće 20.000 m2 za pešake.

Spomenik će biti na 15 metara dugim šipovima koji garantuju stabilnosti monumenta visine od 23 metra, što je kao sedmospratnica.

Predstavnik delegacije Ruske federacije Oleg Laskarev rekao je da je velika čast što je izrada ovako simboličnog spomenika pripala umetniku Aleksandru Rukavišnikovu.

- Nije česta prilika da se radi ovako simboličan i značajan spomenik. Spomenik je kompletno urađen i montiran u Moskvi kako bi ga majstor Rukavišnikov ocenio, a zatim je podeljen na delove da bi bio transportovan u Srbiju. Za tri meseca biće kompletno završen u Srbiji - rekao je on. 

Rok za postavljanje spomenika je dva meseca.

Prva četiri kamiona sa delovima spomenika, odnosno delovi za postament, u Beograd su stigli do juče, a kako je tada rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić do 31. avgusta stići će druga četiri kamiona, dok će poslednja dva biti tu do 15. septembra.

U Beogradu se od 10. avgusta nalazi i grupa ruskih majstora koji će zajedno sa našima raditi na postavljanju spomenika, a početkom septembra očekuje se i dolazak samog autora, Rukavišnjikova, koji će lično nadgledati postavljanje spomenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024