OPSEDAJU BEOGRAĐANE VEĆ NEDELJAMA: Od njihovog ujeda koža svrbi i otiče, a evo o kakvim insektima je reč i da li su opasni

Novosti online

18. 08. 2020. u 12:17

SKORO celo leto Beograđani se muče sa nevidljivim bubicama koje danonoćno opsedaju i grickaju.

ОПСЕДАЈУ БЕОГРАЂАНЕ ВЕЋ НЕДЕЉАМА: Од њиховог уједа кожа сврби и отиче, а ево о каквим инсектима је реч и да ли су опасни

Foto: Depositphotos

Njihov ugriz jako svrbi, ali nije opasan.

Ako ste i vi među onima koji su primetili da ih nedeljama nešto grcika, u pitanju je gotovo nevidljiva mrežasta stenica koja iako jede biljke, voli i nama da dosađuje.

U pitanju je mali, sitni beli krilati insekt koji je baš kao što kažu "dosadan kao stenica".

Mrežasta stenica, koja potiče iz Amerike, je insekt dužine u proseku 4mm, mlečno bele boje, a obično se hrani donjom stranom lišća, sisajući biljni sok.

Aktivno baš i nije u stanju da preleće veće udaljnosti, pa leprša u vazduhu.

Tako lebdeći obično gricka decu u parku, ljude u baštama kafića, a znaju i da budu dosadne na terasi vašeg doma ukoliko se nalazite u blizini zelenila.

Iako se od njihovog uboda stvaraju otok i svrab, one nisu opasne, pa se zaštitite od njih baš kao što to činite i protiv komaraca - dugim rukavima ili sredstvom koje će ih odbiti.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)