SMRDIBUBAMA VREME GODI: Vlažno leto doprinelo razmnožavanju insekata, koji važe za vesnike jeseni

J. D.

26. 08. 2020. u 08:46

IAKO su ranijih godina smrdibube važile za prve vesnike jeseni, ove godine su počele već krajem leta da napadaju prestoničke domove.

СМРДИБУБАМА ВРЕМЕ ГОДИ: Влажно лето допринело размножавању инсеката, који важе за веснике јесени

U kuće ulaze da izbegnu hladnoću jutra i večeri

Nadležni iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju ističu da dosadni mali zeleni insekti nisu poranili, već da je izrazito toplo i vlažno leto doprinelo njihovom razmnožavanju.

- Čim su se pojavile, znači da im vlažno i kišno vreme odgovara - objašnjavaju nadležni. - U jesen, kada nastupaju hladnije noći i jutra, smrdibube traže pogodan zaklon u kojem će neaktivno provesti nepovoljan hladan period, i tada se sklanjaju u zatvorene prostore.

U prestonici već godinama unazad smrdibuba najviše ima u delovima grada koja su u blizini većih parkova i šuma, kao i u delovima sa puno zelenila.

Na našim prostorima prošle godine je potvrđeno i prisustvo vrste "kupionova stenica" ili "smrdljivi martin", koji je najčešće braon-zelene boje sa narandžastim nogama.

Mada se u poslednje vreme beleži i prisustvo invanzivne vrste poreklom iz istočne Azije, koja se od 2011. godine širi po evropskim zemljama, i koja predstavlja poljoprivrednu štetočinu.

- Najezda se očekuje tek krajem septembra, kada će ih biti mnogo više - dodaju stručnjaci. - Kada su u opasnosti, ispuštaju neprijatan miris iz žlezda, stavljajući na znanje neprijatelju da su neukusne.

Kako smrdibube ne predstavljaju zdravstveni rizik po stanovništvo, nadležni ne planiraju njihovo organizovano suzbijanje i uništavanje.

TRAŽE ZAKLON OD HLADNOĆE

SMRDIBUBE u zatvoren prostor ulaze kako bi se sklonile od hladnih noći i jutra u jesenjim danima. Uglavnom su biljni paraziti koji se hrane biljnim sokovima voća, povrća, cveća, baštenskog i ukrasnog bilja, zbog čega ih uzgajivači smatraju za štetočine. Neke vrste smrdibuba su korisne, jer se hrane štetnim insektima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna