LABUDOVI UGINULI, A UZROK NEPOZNAT: U Jojkića dunavcu prošle nedelje stradalo još devet ptica

A. Z. KLISURIĆ

16. 09. 2020. u 09:22

JOŠ jedan pomor labudova dogodio se u Jojkića dunavcu.

ЛАБУДОВИ УГИНУЛИ, А УЗРОК НЕПОЗНАТ: У Јојкића дунавцу прошле недеље страдало још девет птица

Foto: Privatna arhiva

Prethodnih dana uginulo je još devet labudova, što je ukupno 17, otkako je u julu pronađeno osam ptica. Uzrok uginuća i dalje nije poznat, s obzirom na to da u blizini nema ispusta otpadnih voda, kao ni potencijalnih zagađivača. Članovi Udruženja "Eko - Pančevački rit" zabrinuti su jer se ovo ponovilo posle dva meseca.

- Nakon pomora koji se dogodio u julu, ptice su se polako vraćale u Jojkića dunavac, nakon što je reka nadošla i sveža voda ušla u ovaj rukavac. Među njima su bili labudica i labud sa šest mladih - rekli su nam iz Udruženja "Eko - Pančevački rit". - Nažalost, mladi i i labud su uginuli tokom prošle nedelje i sada je ostala samo ženka. U subotu smo u Velikom kanalu, u koji se uliva voda iz Jojkića dunavca na oko tri kilometra, pronašli još jednog labuda, a u ponedeljak još jednog. Pronašli smo i jednu patku. Zabrinuti smo zbog ove situacije.

Kako su nam rekli iz ovog udruženja, oni su obavestili nadležne, a jedan od labudova odnet je na obdukciju koja će biti urađena na Veterinarskom fakultetu.

Foto: Privatna arhiva

I tokom prvog pomora inspekcija je bila obaveštena, a kako su nam tada rekli iz Sekretarijata za inspekcijske poslove, oni su obišli mesto pomora, ali uzrok nije pronađen.

POMOR I U GALOVICI

I ŽITELjI Novog Beograda bili su uznemireni kada su prethodnih dana na kanalu Galovica zatekli sliku uginule ribe. Velika količina mrtve ribe plutala je vodom, a šta je uzrok ovog pomora nije poznato. Prema rečima ljudi koji stanuju u blizini, čak su se osećali i neprijatni mirisi.

- Vodni inspektor sproveo je inspekcijski pregled vode u Jojkića dunavcu. Tom prilikom voda je bila tamne boje, bez mirisa. U tom delu Dunava nema ispusta otpadnih voda, kao ni potencijalnih zagađivača - rekli su nam iz ovog sekretarijata. - Postojala je sumnja da je otpadna voda curila iz fekalnog kolektora JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" iz naselja Borča i Kotež. Sa predstavnicima pomenutog preduzeća obiđena je cela trasa kolektora i nije ustanovljeno curenje otpadnih voda.

Foto: Privatna arhiva

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)