ZBOG POVEĆANOG NAMETA NA IMOVINU: Na porez se žalilo 2.244 Beograđana

M. STANOJKOVIĆ

16. 09. 2020. u 13:30

VEĆI računi sa porezima na imovinu našli su se u rukama mnogih Beograđana, jer su u pojedinim delovima grada agenti za nekretnine zadovoljno trljali ruke, pošto se cena kvadrata povećala.

ЗБОГ ПОВЕЋАНОГ НАМЕТА НА ИМОВИНУ: На порез се жалило 2.244 Београђана

Foto: V. N.

To je i uvećalo iznos poreza, a s druge strane Grad nije doneo odluku kojom se ograničava povećanje poreza do dva odsto u odnosu na prošlu godinu. Zbog toga su na adrese opštinskih odeljenja za javne prihode u proteklom periodu stigle 2.244 žalbe na rešenja. Ipak, pošto je mnogima taksa za žalbe bila veća od samog uvećanja, mnogi su se ipak, odlučili da plate pun iznos.

Mnogobrojni vlasnici nekretnina u prestonici bili su iznenađeni kada su ugledali veće račune za porez, a ova razlika kretala se od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dinara. Nekima se obilo o glavu to što je prosečna cena kvadrata, koja utiče na iznos poreza na imovinu, skočila u zoni u kojoj stanuju. A nekima i to što na vreme nisu prebacili porez na svoje ime, ukoliko je prethodni vlasnik preminuo.

- Meni je stigao veći porez na imovinu jer je stan u kome je živela moja baka sada prazan, a nismo ga preveli - kaže sugrađanka Sandra B.

I poreske kancelarije pozivale su ovih dana građane da putem njih podnesu žalbe ukoliko im je procenat amortizacije isti kao i prošle godine.

Foto: V. N.

- Imali smo zaista veliki broj upita građana u vezi sa ovogodišnjnim obračunom poreza na imovinu - kažu za "Novosti" u jednoj Poreskoj kancelariji u Nušićevoj ulici. - Uglavnom su se građani žalili na obračunatu stopu amortizacije, koja je u mnogim slučajevima obračunata u istom iznosu kao i prethodne godine, na šta smo građane savetovali da imaju razloga za podnošenje žalbi. Međutim, kako se u velikom broju slučajeva radi o veoma malim iznosima, koji su manji od iznosa takse koju je neophodno platiti pri podnošenju žalbe, mnogi su odustajali od daljih koraka.

Kako za "Novosti" navode u Sekretarijatu za javne prihode, u narednom periodu biće razmotrene žalbe građana.

- Dosada je stiglo više od 2.240 žalbi na rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu za 2020. godinu - navode u nadležnom sekretarijatu. - Poreski obveznici mogu da ulože žalbu iz raznih razloga, a ne samo zbog povećanja poreza, tako da će se u narednom periodu rešavati po podnetim žalbama. Ukoliko je žalba osnovana tako da se poresko rešenje može izmeniti, istu rešava prvostepeni organ, a ako to nije moguće, ista se dostavlja Ministarstvu finansija kao drugostepenom organu na rešavanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju