SA VODIČEM KROZ KOTEŽ: Ekološki problemi naveli udruženje građana da organizuje "turističku turu" paliluskim naseljem

A. Z. Klisurić

30. 09. 2020. u 10:19

СА ВОДИЧЕМ КРОЗ КОТЕЖ: Еколошки проблеми навели удружење грађана да организује туристичку туру  палилуским насељем

Otpad u Kotežu

UDRUŽENjE građana "Kotež" najavilo je besplatnu "turističku turu" palilulskim naseljem, a zainteresovani građani će biti u prilici da obiđu nekoliko "destinacija" na kojima postoje ekološki problemi.

Pisanje dopisa nadležnim institucijama nije urodilo plodom, pa je odštampan pamflet kao za mnogobrojne turističke atrakcije, kojim Kotežani zapravo skreću skrenu pažnju na probleme koji ih okružuju.

U blizini ovog beogradskog naselja kanali su zagušeni đubretom, u rukavcima izumiru životinje, komšije nepropisno zauzimaju parkiće, a raste i broj divljih deponija.

"Gosti" će se na početku ture okrepiti pićem dobrodošlice u parkiću, koji je već decenijama uzurpirao jedan od komšija. Uz piće posetioci će biti u prilici da čuju kako je park nekada izgledao, dok je postojao mobilijar u nekada zelenoj oazi.

"Ponuda" za posetu

Prva destinacija na mapi je kanal Kalovita, u kome umesto ribe, sada plivaju delovi automobila, veš mašine, flaše, lopte, kese... Posetioci će čuti da je ovo nekad bilo mesto na kome su se Kotežani kupali, pecali, a zimi klizali.

Kako su nam rekli iz Udruženja, nadaju se da će ovim "performansom" skrenuti pažnju na ozbiljnost situacije.

- Naselje nam je ruinirano, u blizini nam je Dunav ali mi nemamo mogućnost da sa porodicom prošetamo pored reke ili pravimo roštilj, jer se na tom mestu nalaze deponije - rekla nam je Danijela Nestorović iz Udruženja. - Iako smo napisali preko 300 dopisa to nam nije pomoglo. Smatramo da je potrebno malo ulaganja za uređenje okoline.

Na mapi destinacija je i "kotežanska Vinča" na obali Dunava, odnosno više od 60 mini deponija na obali Dunava. Organizatori i vodiči sa "gostima" raspaliće roštilj, kako bi neutralisali mirise koji se šire ovim delom naselja.

Na Jojkića dunavcu "turisti" će moći da se provozaju čamcem i da zaplove crnom vodom. Ovde je, naime, prethodnih nedelja uginulo više od deset labudova, a dogodio se i pomor ribe, o čemu je naš list izveštavao.

Posetioci su pozvani i na takmičenje u slikanju izumrlog biljnog i životinjskog sveta.

CVEĆE U RUPAMA

PROŠLE godine žitelji ovog naselja sadili su cveće u udarnim rupama na putu. Na ovaj način pokušali su da apeluju na nadležne službe da ih "zakrpe", a bilo ih je u svim delovima naselja. U junu su organizovali i koncert "Pevajmo od muke", kako bi skrenuli pažnju da u naselju nema kulturnih i sportskih manifestacija, a nedostaje i mesna zajednica. Naselje nema ni pedijatra.

Otpad u Kotežu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Slobodan

30.09.2020. 10:24

Niko porez ne placa, ni jedna kuca uknjizena nije, a samo traze nesto.. U ulici gde sam gledao kucu da kupim od 50 njih, samo jedna placa porez i pri tom ga svi prozivaju..