GRADONAČELNIK U ŽENEVI: Predstavljeni rezultati Grada u oblasti zaštite stanovništva od poplava

Beoinfo/M. S.

08. 10. 2020. u 17:39

GRADONAČELNIK Beograda Zoran Radojičić danas je u Ženevi predstavio rezultate Grada u oblasti zaštite stanovništva od poplava, govoreći i o katastrofalnim poplavama koje su 2014. godine najviše pogodile Grad.

ГРАДОНАЧЕЛНИК У ЖЕНЕВИ: Представљени резултати Града у области заштите становништва од поплава

Foto V. Danilov

U toku zvanične posete Švajcarskoj, gradonačelnik je imao niz sastanaka sa zvaničnicima Ujedinjenih nacija, nakon učešća na prvom Forumu gradonačelnika 2020, koji je održan u organizaciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za ekonomski razvoj.

– Danas sam na sastanku sa predstavnicima UNDRR predstavio rezultate Beograda u oblasti zaštite stanovništva od poplava, govoreći o katastrofalnim poplavama koje su 2014. godine najviše pogodile opštinu Obrenovac. Kancelarija UNDRR trenutno sastavlja strategiju o upotrebi rešenja koja koriste već postojeće prirodne resurse u borbi protiv prirodnih katastrofa i saniranju posledica istih – rekao je Radojičić.

Kako je objasnio, Beograd ima mnogo potencijala u pogledu rešenja za upravljanje prirodnim nepogodama, a koja su ne samo inspirisana prirodom već i u punom kapacitetu koriste postojeće resurse.

– Razvoj zelenog grada je moja vizija za Beograd od samog početka mog mandata. Kroz saradnju i razgovore na ovakvim sastancima, sve smo bliže konkrentim rešenjima kada je u pitanju zaštita životne sredine, ali i stanovništva. Razgovarali smo o mogućnostima i koracima za razvoj novih projekata, ali i onih na čijem razvoju već radimo sa kancelarijom UN-a u Srbiji – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik se sastao i sa Brunom Pocijem, regionalnim direktorom za Evropu – Kancelarije za životnu sredinu pri Ujedinjenim nacijama. Zvaničnici su razgovarali o razvijanju zajedničkog projekta sa Beogradom kako bi kreirali zeleni grad.

– Mapiranje ranjivosti, osetljivosti i pogodnih područja za uvođenje zelene infrastrukture je pristup koji Beograd mora da razvija u okviru koncepta zelenog grada. Urbane sredine se suočavaju sa izazovima usled njihovog rasta i razvoja, tako da nam je neophodan planski pristup u kreiranju odgovora na ove izazove – rekao je Radojičić.

On je dodao da je Beograd od Ujedinjenih nacija prepoznat kao važan faktor u regionu u pogledu potencijala i doprinosa borbi protiv klimatskih promena, kao što su potencijalne prirodne katastrofe. U toku današnjeg dana biće održan i sastanak sa Kancelarijom UN-a za ekonomski razvoj Evrope – UNECE.

– Današnja tema sastanka biće kreiranje strategije za razvoj pametnog grada. Umrežavanje svih relevantnih faktora u borbi protiv problema modernog društva, kao što su klimatske promene, neophodno je kako na nivou država tako i na nivou gradova. Saradnja sa međunarodnim institucijama i razmena iskustva je ključna za razvoj metropola kakav je i Beograd. Veoma je važno što Ujedinjene nacije prepoznaju Beograd kao partnera na putu ka kreiranju rešenja za probleme sa kojima se suočava ceo svet kada su u pitanju klimatske promene – zaključio je gradonačelnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!