RASKOPANO OD DOBRAČINE DO KALEMEGDANA: U Dušanovoj vrvi od radnika, ali posao sporo

S. B. M.

10. 10. 2020. u 09:13

UREĐENjE budućeg Platoa Raše Popova, između Ulice 27. marta i Knez Danilove, uskoro će biti završeno. Dušanova je i dalje raskopana, a plato kod Palmotićeve kao da "stoji u mestu".

РАСКОПАНО ОД ДОБРАЧИНЕ ДО КАЛЕМЕГДАНА: У Душановој врви од радника, али посао споро

Foto: D. Milovanović

Događaji na Platou Popova počeće ovde da se organizuju već sledećeg vikenda, kaže gradski urbanista Marko Stojčić.

- Stabla su posađena u žardinjere, rasveta je postavljena, klupe su tu. Preostaje da se posadi trava u veće žardinjere i da se postavi i sama skulptura Raše Popova, koji je nedaleko odavde stanovao, pa ga se mnoge komšije i dalje rado sećaju. To i jeste bila inspiracija za nas kada smo radili idejno rešenje za plato. Namera je bila da se objedini ono čime se on bavio, jer je bio jedan od najznačajnijih književnika za decu, ali i da se oplemeni prostor između objekata koji su možda izgubili atraktivnost i kolorit iz perioda kada su građeni. Sigurni smo da će ovaj prostor pozitivno uticati na raspoloženje ljudi - rekao je Stojčić.

Radovi na uglu Hilandarske i Palmotićeve kao da stoje u mestu. U petak su samo tri radnika ovde postavljala kocke. Dok je levi deo platoa popločan, desni, gde su predviđene kaskade, i dalje je netaknut.

Ulica cara Dušana je od Francuske do Dobračine odavno asfaltirana, a sada su postavljene i kocke na trotoarima. Odatle, ka Kalemegdanu, sve je raskopano. Pešaci gaze po blatu i pesku, preskaču rupe i duboke otvore, preko kojih su postavljene palete. Ipak, putara je na gradilištu bilo više nego minulih dana. Radili su na postavljanju tramvajskih šina.

Nadležni su naveli da bi Dušanova za saobraćaj trebalo da bude puštena do kraja novembra, a trotoari urađeni do kraja godine.

Foto: D. Milovanović

TEŠKO DO PRVIH AUTOBUSA

ZBOG radova kojima kao da nema kraja, najteže je sugrađanima iz ovog dela grada. Kako bi stigli do prvih autobusa, moraju da pešače do Studentskog trga, ili da idu niže, čak pet paralelnih ulica sa Cara Dušana, kako bi stigli do Dunavske i tu sačekali neki prevoz.

Autobusi 5A, 24, 26, 26N, 79, 401N i dalje saobraćaju Francuskom i Dunavskom.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a