SAVSKI MOST ČEKA MESTO: Demontaža starog prelaza preko Save počinje sledeće godine

M. S.

12. 10. 2020. u 13:25

O SUDBINI Starog savskog mosta i dalje se polemiše u javnosti i njegova dalja svrha u prestonici još je neizvesna.

САВСКИ МОСТ ЧЕКА МЕСТО: Демонтажа старог прелаза преко Саве почиње следеће године

Foto P. Mitić

Zasad se zna da će demontaža početi sledeće godine i da će on privremeno biti odložen u improvizovani depo. Da li će se ostvariti želja građana koji su krajem 2019. godine glasali o daljoj putanji konstrukcije - da bude preseljen u park Ušće i da se u njega se smeste kafići i restorani - ili će se pojaviti neko novo rešenje, ostaje da se vidi u narednom periodu.

Prema poslednjim najavama, most će biti isečen na tri dela, nakon čega će biti odložen na privremenu lokaciju.

- Biće smešten na parcelu koja se nalazi na Paliluli, a u vlasništvu je Grada - rekao je gradski urbanista Marko Stojčić.

NOVI

NA mestu starog, nići će novi most, koji će biti pešački, biciklistički, drumski i tramvajski. Kolovoz je planiran u dve trake sa tramvajskom bašticom u sredini.

Kada su se pojavile informacije o demontaži Starog savskog mosta, najavljena je izgradnja novog. Krajem 2019. godine na sajtu Grada organizovana je čak i anketa za građane, koji su mogli da se izjasne o sudbini mosta. Jedna od ponuđenih opcija bila je da se konstrukcija prebaci u park Ušće i da predstavlja svojevrsnu skulpturu, ispod koje bi bili smešteni kulturni, turistički i komercijalni sadržaji. U drugom slučaju, spajao bi Adu Ciganliju i Blok 70.

Prva ideja dopala se 3.331 građaninu, dok je drugi predlog podržalo 2.406 Beograđana. U međuvremenu je odlučeno da od Ade do Omladinskih brigada gradi nova veza, tako da je "opstala" ideja o preseljenju na Ušće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)