SAVAMALA DOBIJA POTPUNO NOVI IZGLED: Grad oglasio javni uvid za plan zone između ulica Braće Krsmanović, Travničke i Karađorđeve

J. DINČIĆ

03. 11. 2020. u 11:31

SRCE Savamale, tačnije blok oivičen ulicama Braće Krsmanović, Travnička i Karađorđeva, promeniće izgled.

САВАМАЛА ДОБИЈА ПОТПУНО НОВИ ИЗГЛЕД: Град огласио јавни увид за план зоне између улица Браће Крсмановић, Травничке и Карађорђеве

Foto Printskrin

Prema Planu detaljne regulacije, koji će do 2. decembra biti na javnom uvidu, u ovom delu grada u planu je izgradnja komercijalnih zona i gradskih centara umesto sadašnjih kvadrata za stanovanje.

Površina celog bloka iznosi nešto manje od hektara, a planirano je da komercijalne zone i gradski centri u budućnosti zauzmu više od 50 odsto ove površine.

- Predviđeno je da se oni prostiru na oko 7.000 metara kvadratnih kao i da komercijalni sadržaji budu podeljeni na tri celine - navodi se u planu. - Prva je u Travničkoj ulici gde je planirana nova gradnja, druga celina biće u Ulici braće Krsmanović od broja 3 do broja 9 koja predstavlja ambijentalne vrednosti pa se planom predviđa saniranje postojećeg stanja.

U trećoj celini, površine oko 1.000 metara kvadratnih, zadržavaju se objekti u Karađorđevoj ulici od broja 38 do 44.

USVOJEN PLAN

PLAN je izlagan i na Ranom javnom uvidu u martu i Komisija za planove Skupštine grada Beograda je usvojila Izveštaj o ranom javnom uvidu krajem aprila. Nosilac izrade plana je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda, a obrađivač Urbanistički zavod Beograda. U dokumentaciji Plana navodi se da se ovim planskim dokumentom "afirmiše urbani kontinuitet i omogućava integrativna zaštita kulturnog nasleđa".

Međutim, planom je predviđeno samo 1.615 kvadrata za stanovanje umesto postojećih 8.615, odnosno 20 stanova umesto sadašnjih 107. Ipak sa druge strane, broj zaposlenih će se povećati na 130, jer će se površine komercijalnih zona i gradskih centara sa 821 kvadrat povećati na pomenutih 7.000, a površine javnih namena sa postojećih 1.950 na 3.744 metara kvadratnih.

Za navedenu lokaciju, kako je istaknuto, kao naredni korak obavezno je raspisivanje javnog urbanističko-arhitektonskog konkursa koji će dodatnim rešenjima oplemeniti ovu lokaciju. Kako bi se rešio problem parkiranja, nadležni imaju u planu i gradnju podzemnih garaža uz moguću upotrebu autoliftova.

Ipak, planom nije obuhvaćena sanacija Španske kuće, simbola Savamale, koja se nalazi u Braće Krsmanović 2 i uživa status prethodne zaštite. Nedavno je u procesu restitucije vraćena vlasnicima. Kako se ova građevina nalazi na parnoj strani ulice, ovim planom neće biti rekonstruisana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)