POČELO IZLIVANJE "BAŠTICA": Obiman posao u Bulevaru patrijarha Pavla napreduje, najviše radnika kod raskrsnice sa Ulicom Pere Velimirovića

S. B. M.

04. 11. 2020. u 10:30

SVAKO ko prolazi Rakovicom, može da uoči napredak na proširenju Bulevara patrijarha Pavla. Uočava se i nedostatak radnika, pa se čini da bi gradnja brže napredovala kada bi bilo angažovano više ljudi.

ПОЧЕЛО ИЗЛИВАЊЕ БАШТИЦА: Обиман посао у Булевару патријарха Павла напредује, највише радника код раскрснице са Улицом Пере Велимировића

Postavljeno je 2.700 metara vodovodnih cevi i 1.500 metara kišne kanalizacije / Foto N. Skenderija

Reporteri "Novosti" su desetak radnika zatekle na postavljanju kanalizacionih cevi, na početku Bulevara. Nekoliko stotina metara dalje, bager je tovario zemlju u kamion, ali tu radova nema. Najviše putara je kod raskrsnice sa Ulicom Pere Velimirovića.

Iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, koja je investitor ovog projekta, kažu da je u Bulevaru patrijarha Pavla do sada završen kompletan iskop za trup saobraćajnice i zamenjen je materijal na oko 80 odsto dužine trase.

- Urađena je podloga i počinje izrada betonske tramvajske baštice na celoj trasi. Postavljeno je ukupno 2.700 metara vodovodnih cevi i 1.500 metara kišne kanalizacije. Položeno je oko polovine elektroenergetskih i telekomunakicionih instalacija, a podzemni kablovi za signalizaciju položeni su u dužini od oko 700 metara. Na mestu srušenog mosta u Ulici Pere Velimirovića izgrađena je nova konstrukcija, koju sada koriste sva vozila - navode u Direkciji.

Ranije je, kako kažu, završeno uklanjanje tucanika sa trase postojeće tramvajske pruge, demontaža koloseka sa kontaktnom mrežom i stubovima i uklonjeni su svi betonski odvodni kanali. Sa trase je presađeno 459 stabala, koja je preuzelo JKP "Zelenilo Beograd" i povađeni su svi panjevi sa trase.

Podsećamo, gradi se deonica dužine 1.875 metara od Košutnjaka do Ulice Pere Velimirovića. Radovima se proširuje postojeća saobraćajnica tako da se dobiju po dve saobraćajne trake u oba smera, a u sredini će se nalaziti tramvajska pruga postavljena na baštici. Ugovoreni rok za završetak radova je mart sledeće godine.

Foto N. Skenderija

POSAO PLANIRAN U TRI ETAPE

RADOVI na proširenju nekadašnjeg Rakovičkog puta i njegova transformacija u gradski bulevar započeli su početkom 2018. godine izmeštanjem Topčiderke. Sledeća etapa gradnje, trebalo bi da se nadoveže na ovu i nastavi dalje do raskrsnice kod Hipodroma. Ona podrazumeva izgradnju denivelisanog ukrštanja sa putem za Košutnjak i potpuno novu trasu Bulevara duž pruge. Ni sa tom deonicom posao neće biti završen. Da bi se kompletirala cela transverzala potrebno je obnoviti Bulevar patrijarha Dimitrija do skretanja za Resnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)