KORNJAČE ZALUTALE U OTPAD: Savsko priobalje prepuno smeća zbog problema nadležnosti između preduzeća

J. Gočanin

04. 11. 2020. u 12:44

DA su obale i priobalje reka puni smeća, nažalost, uobičajena je pojava. U ovom periodu godine, broj flaša, plastičnih kesa i limenki u vodama, čini se još je veći, čemu "doprinosi" i porast vodostaja.

КОРЊАЧЕ ЗАЛУТАЛЕ У ОТПАД: Савско приобаље препуно смећа због проблема надлежности између предузећа

Ruglo u priobalju

Međutim, žitelji Savskog keja, među gomilom otpada na talasima Save, prethodnih nekoliko dana viđaju i kornjače.

- Od splavova i smeća više ne vidimo reku, a očigledno je da su i rečne životinje ugrožene - razočarano priča Petar P., meštanin Bloka 70. - Kornjače, pretpostavljam, lutaju za čistijim delom, pa nažalost stigoše do obale.

Za gomilanje otpada u rekama, svakako, odgovorni su građani. No, tome doprinosi i "rupa" u zakonu, odnosno suštinska nenadležnost nad uklanjanjem smeća iz vodotokova.

Na osnovu izmena i dopuna Zakona o vodama iz 2016., nadležnost nad vodama prvog reda, u koje spadaju Dunav i Sava, prelazi sa Javnog vodoprivrednog preduzeća "Beogradvode" na JP "Srbijavode". Ali, problem nastaje zato što godišnjim programom poslovanja ovog preduzeća nisu predviđena finansijska sredstva za uklanjanje komunalnog otpada.

RUKAVAC OPET ZAGAĐEN

U ČUKARIČKOM rukavcu godinama unazad talože se velike količine đubreta. Prethodnih nekoliko dana u blizini rukavca oseća se neprijatan miris, dok je vodni inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove na ušću Topčiderske reke u rukavac zatekao vodu tamne boje, kao i uginule ribe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)