BESPLATNI RUČAK SVAKODNEVNO ZA 10.000 LJUDI: Grad sklopio ugovor sa za isporuku oko 4 miliona obroka godišnje

M. STANOJKOVIĆ

04. 11. 2020. u 13:02

MIRIS nedeljnog ručka koji dopire iz kuhinja u velikom broju domaćinstava u prestonici, ukućane začas okupi za trpezarijskim stolom. Uz često gunđanje da će se umirisati od hrane ili da im izbor jela ne odgovara. Ipak, tu privilegiju nema najmanje 3.544 porodica u Beogradu, koji po obrok, i to samo jedan dnevno, moraju na neki od 54 punkta Narodne kuhinje u Beogradu.

БЕСПЛАТНИ РУЧАК СВАКОДНЕВНО ЗА 10.000 ЉУДИ: Град склопио уговор са за испоруку око 4 милиона оброка годишње

Mnogobrojnim građanima ove kuhinje su spas

Naime, Sekretarijat za socijalnu zaštitu sklopio je krajem oktobra novi, dvogodišnji, ugovor o distribuciji 4.480.375 obroka godišnje sa firmom "Lido ketering".

Svakog dana u svim ispostavama u gradu isporuči se 10.264 obroka. Sada u izmenjenim uslovima, zbog epidemiološke situacije, strpljivo sa razmakom od metar i po najugroženiji sugrađani čekaju na svoj ručak, kuvani ili suvi, svejedno, samo da preguraju dan.

- Svakog dana u nedelji deli se topli obrok, dok se subotom i nedeljom isporučuje suvi. Pod toplim obrocima se podrazumevaju kuvana jela, a pod suvim, lanč paketi. Obroci se izdaju jednom dnevno od 7.00 do 11.00 časova. U ove svrhe obezbeđeno je 94.573.235 dinara - stoji u zaključenom ugovoru.

Uz pojačane higijenske mere, besplatni obrok obezbeđen je i u novim okolnostima. U utorak je na meniju bio pilav sa mesom, hleb i voće, sutra i prekosutra uz kuvani ručak, sugrađani će poneti i lanč paket.

- Prema rešenju Gradskog centra za socijalni rad, 3.544 porodice dnevno preuzima oko 10.264 obroka - kaže za "Novosti" Nataša Stanisavljević, sekretarka za socijalnu zaštitu. - U ovom periodu tokom 2019. godine, 3.285 porodica preuzimalo je 10.681 obrok. Besplatnu hranu imaju korisnici prava na socijalnu pomoć, odnosno osobe čiji prihod po članu domaćinstva ne prelazi 50 odsto minimalne zarade za mesec koji prethodi mesecu u kome je podnet zahtev.

S obzirom na to da je za kuvano jelo neophodan papir Centra za socijalni rad, mnogi sugrađani, koji nemaju prebivalište, jer dane provode na ulici i bez krova nad glavom, ovde ipak, ne mogu da se prehrane. Najmlađi po hranu idu u Svratište, stariji u Prihvatilište za odrasle, a obe ustanove kubure sa kapacitetom.

CRKVENE NARODNE KUHINjE

U CRKVENU narodnu kuhinju može da dođe svako kome je obrok, potreban:

- Od ponedeljka do petka naši volonteri pripremaju i poslužuju kuvane obroke u prostorijama crkvene kuhinje u Francuskoj ulici 31 od 10 do 12 časova, dok se nakon tog vremena kuvani obrok upakovan deli onima koji nisu blagovremeno stigli do naše trpezarije.

Crkvena kuhinja priprema i poslužuje obroke siromašnim sugrađanima tokom cele radne nedelje, a hrana se deli na još pet punktova u gradu, u sklopu parohijskih domova pojedinih hramova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)