"ZDRAVO, BRATE!" PRED PUBLIKOM: U galeriji "Progres" izložba fotografija preminulog Srđana Sukija Sulejmanovića

J. G.

06. 11. 2020. u 13:59

U galeriji "Progres" sinoć je otvorena izložba fotografija "Zdravo, brate!" nedavno preminulog fotografa Srđana Sukija Sulejmanovića, koji je bio jedan od najboljih sportskih fotografa u Evropi.

ЗДРАВО, БРАТЕ! ПРЕД ПУБЛИКОМ: У галерији Прогрес изложба фотографија преминулог Срђана Сукија Сулејмановића

Foto I. Marinković

Izložba je otvorena prikazivanjem kratkog intervjua u kojem Suki napominje da je sportska fotografija čist zanat.

Glumac Svetislav Goncić je potom pročitao poruku Đorđa Ličovskog, Sukijevog kolege i saradnika, u kojoj se navodi da je on bio jedan od legendarnih balkanskih foto-reportera, ali i mnogo više od toga.

- Nije bilo osobe, bilo koje nacionalnosti, koja nije ustajala da se pozdravi i na "starosrpskom" kaže "Zdravo, brate!" Malo ko je znao njegovu agenciju EPA, ali su svi znali, poštovali i voleli Sukija - deo je poruke.

Srđan Sulejmanović je bio zvanični fotograf Formule 1 od 2010. godine, a osim toga, fotografisao je sve važne sportske događaje u svetu. Takođe, pratio je mnogobrojne događaje poput rata na prostoru bivše SFRJ, rata u Iraku, aktivnosti pape... Dobitnik je više međunarodnih nagrada.

Otvaranje izložbe posetio je veliki broj ljudi, mnoge Sukijeve kolege, kao i sekretar za kulturu Ivan Karl.

Postavka Sukijevih fotografija je u "Progresu" do 20. novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)