"ZDRAVO, BRATE!" PRED PUBLIKOM: U galeriji "Progres" izložba fotografija preminulog Srđana Sukija Sulejmanovića

J. G.

06. 11. 2020. u 13:59

U galeriji "Progres" sinoć je otvorena izložba fotografija "Zdravo, brate!" nedavno preminulog fotografa Srđana Sukija Sulejmanovića, koji je bio jedan od najboljih sportskih fotografa u Evropi.

ЗДРАВО, БРАТЕ! ПРЕД ПУБЛИКОМ: У галерији Прогрес изложба фотографија преминулог Срђана Сукија Сулејмановића

Foto I. Marinković

Izložba je otvorena prikazivanjem kratkog intervjua u kojem Suki napominje da je sportska fotografija čist zanat.

Glumac Svetislav Goncić je potom pročitao poruku Đorđa Ličovskog, Sukijevog kolege i saradnika, u kojoj se navodi da je on bio jedan od legendarnih balkanskih foto-reportera, ali i mnogo više od toga.

- Nije bilo osobe, bilo koje nacionalnosti, koja nije ustajala da se pozdravi i na "starosrpskom" kaže "Zdravo, brate!" Malo ko je znao njegovu agenciju EPA, ali su svi znali, poštovali i voleli Sukija - deo je poruke.

Srđan Sulejmanović je bio zvanični fotograf Formule 1 od 2010. godine, a osim toga, fotografisao je sve važne sportske događaje u svetu. Takođe, pratio je mnogobrojne događaje poput rata na prostoru bivše SFRJ, rata u Iraku, aktivnosti pape... Dobitnik je više međunarodnih nagrada.

Otvaranje izložbe posetio je veliki broj ljudi, mnoge Sukijeve kolege, kao i sekretar za kulturu Ivan Karl.

Postavka Sukijevih fotografija je u "Progresu" do 20. novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!