NEMANJA U PUNOJ VELIČINI: Završeno sklapanje svih delova spomenika srpskom vladaru na Savskom trgu, radovi na obeležju do 25. decembra

M. S.

12. 11. 2020. u 22:52

SPOMENIK Stefanu Nemanji izrastao je u punoj veličini od 23 metra. Postavljanje monumenta na Savskom trgu je završeno, ali ceo spomenik moći će da se vidi posle otkrivanja, budući da je zaštićen plaštom.

НЕМАЊА У ПУНОЈ ВЕЛИЧИНИ: Завршено склапање свих делова споменика српском владару на Савском тргу, радови на обележју до 25. децембра

Spomenik je prekriven plaštom / Foto M. Anđela

Iako je bio najavljen dolazak ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, tvorca spomenika, odložen je, jer je zbog epidemiološke situacije vajaru zabranjen izlaz iz zemlje. Svi delovi spomenika su sklopljeni, ali skulptura treba da bude i patinirana, pa se očekuje da celokupan posao bude završen do kraja godine. Spomenik je u delovima kamionima stizao parcijalno iz Rusije od letos. Skele su i dalje oko spomenika, jer će majstori i dalje imati posla oko finesa. Oko žezla spomenika namontirani su fragmenti vizantijskog šlema. Unutra su urađeni mozaici koji predstavljaju delove iz života Stefana Nemanje.

- U narednim danima se očekuje dolazak tima vajara iz Rusije, koji rade sa Rukavišnjikovom - kaže, za "Novosti", Marko Stojčić, gradski urbanista. - Oni treba da urade te fine završne radove. Trebalo bi da sve bude gotovo do 25. decembra, a ceo posao u drugoj polovini januara. Zasad je ideja da spomenik bude otkriven kada se završi ceo Savski trg.

Osim radova na spomeniku, neimari rade i na uređenju čitavog prostora oko obeležja. Trenutno su intenzivirani radovi na crpnoj stanici, koja treba da bude izmeštena, a instalacije povezane na novu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024