KAMERA OBOŽAVA DORĆOL: Od početka godine Sekretarijat za saobraćaj izdao 340 dozvola za zauzeće javnih površina, najviše filmadžijama

J. Dinčić

22. 11. 2020. u 10:22

FILMADžIJE ni korona nije sprečila da kao scenografije za svoje projekte iskoriste prestoničke ulice. Od početka godine u Sekretarijat za saobraćaj pristiglo je 340 zahteva za izmenu režima saobraćaja zbog snimanja pojedinih scena za filmove i reklamne spotove.

КАМЕРА ОБОЖАВА ДОРЋОЛ: Од почетка године Секретаријат за саобраћај издао 340 дозвола за заузеће јавних површина, највише филмаџијама

Filmadžije najčešće biraju dorćolske ulice

Kao omiljene lokacije, ponovo su se izdvojile ulice na Starom gradu, a osim propisanih taksi filmske ekipe zauzeće ulica plaćaju po kvadratnom metru. Odnosno za onoliko metara koliko im je potrebno da se smesti cela ekipa, prateća oprema i snime planirane scene.

Prvo se izmiruju administrativne takse koje se podnose prilikom predaje zahteva i iznose 5.413 i 315 dinara, a zatim sledi i naknada za zauzeće po metru kvadratnom, po danu snimanja. Ako se zauzima ulica kojom se kreću vozila javnog gradskog prevoza i ako to iziskuje obustavu saobraćaja, naknada je 120 dinara po metru kvadratnom. Osim ove, plaćaju se takse i za druge načine zatvaranja i uzurpacija ulica i trotoara.

- Filmskim ekipama se ne daje u zakup deo ulice, već im, na osnovu podnetog zahteva i plaćene naknade, Sekretarijat za saobraćaj izdaje saglasnost za zauzeće saobraćajne površine - objašnjavaju nadležni. - Osim zahteva za izmenu režima dinamičkog saobraćaja, često se javljaju i zahtevi za parkiranje vozila tehnike u zoni snimanja.

Podnosilac zahteva, odnosno organizator snimanja, dužan je da pre nego što parkira opremu na određeno parking mesto o tome obavesti stanare zgrade ili ulice u kojima će se snimati. Najviše obaveštenja od početka godine uglavnom su dobijali stanovnici dela donjeg Dorćola, odnosno ulica Mike Alasa, Solunska i Visokog Stevana. Snimalo se i na uglu Cara Lazara i Gračaničke. Prošle nedelje je zbog potreba snimanja kadrova za reklamni spot privremeno bila zatvorena Pionirska ulica, kao i raskrsnica Kralja Petra i Uzun Mirkove. Zbog snimanja kadrova za film "Mali Budo 2" za saobraćaj je proteklog vikenda bio zatvoren deo Avijatičarskog trga u Zemunu.

Iako su filmske ekipe nekada radovale stanare u čijim ulicama su se snimali i holivudski kadrovi, danas oni imaju sve više zamerki. Neretko im izađe "na nos" kada ne mogu da parkiraju vozila na uobičajenim mestima ili kada satima čekaju na ulici, pred kućnim pragom, dok ne padne klapna.

MANIFESTACIJE

ZA IZMENU režima saobraćaja zbog organizovanja sportskih ili drugih manifestacija na ulici ili opštinskom putu Sekretarijat za saobraćaj izdaje saglasnost. Međutim ove godine, zbog trenutne epidemiološke situacije, bio je minimalan broj zahteva za organizaciju javnih događaja. Ranijih godina to je uglavnom bio Beogradski maraton, susreti u Jevremovoj ulici, kao i pojedini bazari u danima obeležavanja Uskrsa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade