ULICA KOJA JE NAJČEŠĆE MENJALA IME: Stare fotografije svedok istorijskih promena (FOTO)

Z. NIKOLIĆ

22. 11. 2020. u 08:14

ULICA koja je najčešće menjala naziv u istoriji našeg grada je Dečanska. Umeštena u srce grada, valjda je najčešće bila na udaru reformatora koji su unosili nove običaje, a sa njima i nazive ulica.

УЛИЦА КОЈА ЈЕ НАЈЧЕШЋЕ МЕЊАЛА ИМЕ: Старе фотографије сведок историјских промена (ФОТО)

Foto: Arhiva

Uporedo sa imenom, ova ulica je tokom proteklog veka potpuno promenila celokupnu fizionomiju. Na starim fotografijama se najupečatljivije vidi kako su se stare, prizemne kuće izmeštale u istoriju, kako bi omogućile neophodan prostor za višespratnice.

Na mestu današnjeg parka, koji se prostire oko Doma naroda, odnosno Skupštine, nekada se nalazila Panđelina kuća, nazvana po veoma uspešnom trgovcu onog doba. Na mestu gde se nekada nalazila Agrarna banka, a danas su važni instituti, prvo su bile prizemne zgrade, da bi banka dobila svoje mesto 1931. godine. Istina, ova zgrada je prilično postradala u šestoaprilskom bombardovanju na početku Drugog svetskog rata, ali i sada čvrsto drži svoje mesto na samom obodu Trga Nikole Pašića.

U vreme kada je ovaj trg nosio ime po Marksu i Engelsu, tvorcima naučnog socijalizma, tu se prostirao parking koji je posle povučen.

Još u predratno vreme, širok plato današnjeg trga bio gusto naseljen, a na njemu su stajale stambene kuće, zanatske radnje i kafane. Bilo je tu i zdanje tadašnjeg suda, a prostorom je dominirala kafana "Topola".

Dečanska je u međuratnom periodu bila okupljalište ljubitelja automobila, tu se nalazila benzinska stanica, kao i brojne radnje za održavanje i prodaju autodelova.

"Borba"

Zgrada "Borbe" koja i danas dominira ovim trgom i sada postoji i u njoj se nalaze "Večernje novosti". Jedan njen deo napravljen je u predratnom periodu, kada se ovde nalazio list "Vreme", a drugi je dozidan posle rata. U samom vrhu zdanja počeo je emitovanje i radio program "Studija B", koji se posle preselio u "Beograđanku".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)