SAMO KOŠAVA ČISTI VAZDUH: Registrovana povišena koncentracija zagađujućih čestica u tri dela grada

J. D.

24. 11. 2020. u 08:38

VAZDUH u prestonici poslednjih dana je zagađen, odnosno u crvenoj zoni. Mrežne stanice za sistematsko praćenje kvaliteta vazduha, povišene koncentracije zagađujućih čestica detektovale su na Starom gradu, Novom Beogradu i Vračaru.

САМО КОШАВА ЧИСТИ ВАЗДУХ: Регистрована повишена концентрација загађујућих честица у три дела града

Povišene su koncentracije zagađujućih čestica

Prema rečima stručnjaka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, situacije nije alarmantna i uobičajena je za ovo doba godine, ali ipak osetljivim grupama preporučuju da ograniče boravak na otvorenom. Posebno upozorenje izdato je i na sajtu "Beokom", a odnosi se na decu, starije sugrađane kao i osobe sa oboljenjima srca i pluća. Stručnjaci dodaju i da zadržavanju zagađujućih čestica u nižim slojevima vazduha pogoduju magla, visok vazdušni pritisak i nedostatak vetra. Kao i da bi naleti košave u narednim danima pogodovali čišćenju.

- Sve dok se ne promene vremenski uslovi, biće ovakva situacija - kažu u GZZJZ. - Stanje nije alarmantno, jer je ovo dinamičan i kompleksan sistem, pa zato i merimo kvalitet vazduha svakog sata, a informacije su Beograđanima dostupne na našem sajtu i aplikaciji "Bekoma".

Pozitivna merenja, koja pokazuju zelenu zonu kvaliteta, koja označava odličan vazduh očitana su samo u stanici Zeleno brdo na Zvezdari. Nadležni dodaju i da je ovako variranje kvaliteta vazduha uobičajeno za prestoničku klimu i da će nas to pratiti sve do marta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIREDBA ZA 63.ROĐENDAN: Svečanost povodom jubileja obrenovačke predškolske ustanove