GRADILIŠTE NA OBALI DUNAVA: Čelnik Zemuna Gavrilo Kovačević najavljuje rekonstrukciju keja i gradnju infrastrukture u obodnim naseljima

S. VIDAČKOVIĆ

24. 11. 2020. u 09:11

ZEMUN je sada veliko gradilište, zahvaljujući projektima koje je inicirao predsednik Aleksandar Vučić, poput brze pruge Beograd - Budimpešta, izgradnje nadvožnjaka preko pružnog prelaza u Batajnici, nove kovid-bolnice koja će postati značajan zdravstveni centar i koja će nam omogućiti da proširimo Batajnički drum za još dve trake.

ГРАДИЛИШТЕ НА ОБАЛИ ДУНАВА: Челник Земуна Гаврило Ковачевић најављује реконструкцију кеја и градњу инфраструктуре у ободним насељима

Gavrilo Kovačević / Foto GO Zemun

Takođe, izgradnjom intermodalnog terminala u Batajnici, kao svojevrsnog carinskog i trgovinskog centra, Zemun je dobio projekat od nacionalnog značaja, koji će sigurno uticati na otvaranje novih radnih mesta i razvoj infrastrukture. Za izgradnju pratećeg logističkog centra u ovom naselju planirana je eksproprijacija više od 60 hektara zemljišta, a Grad će za tu namenu izdvojiti između 2,5 i 3 milijarde dinara.

Ovako, za "Novosti", predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević odgovara na pitanje koji su projekti prioritetni za ovaj deo Beograda. Na čelo prestoničke opštine došao je u septembru, a do tada je bio član Gradskog veća. U razgovoru za naš list otkriva nam planove koje su mu "u nasleđe" ostavili prethodnici, kao i koji problemi muče Zemunce.

* Kakvo stanje u GO Zemun vam je ostavio bivši predsednik Dejan Matić?

- Moje kolege iz Srpske napredne stranke, koje su bile na čelu opštine, pokrenule su i realizovale velike projekte. Kao član Opštinskog i Gradskog veća u potpunosti sam bio uključen u razvoj Zemuna. Kontinuiranim radom, u poslednjih 11 godina, uložili smo mnogo u infrastrukturu, uređenje javnih površina, rekonstrukciju i izgradnju ustanova od javnog značaja, kao i u razvoj turizma po kojem je Zemun poznat.

* Koji je trenutno najsloženiji problem na teritoriji Zemuna?

- Posebnu pažnju posvećujemo nedostatku kanalizacione i vodovodne mreže, uglavnom na periferiji, manjim delom u centru Zemuna. Očekuje nas izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici, što je preduslov za rešavanja pitanja nedostajuće kanalizacije. Ovi radovi će se izvoditi fazno i podrazumevaju izgradnju fabrike i novog kolektora što će omogućiti svim perifernim naseljima u Zemunu da se priključe na batajnički sliv. Takođe, potrudićemo se da smanjimo saobraćajne gužve rekonstrukcijom i proširenjem postojećih saobraćajnica, ali prvo treba da se usvoje planovi detaljne regulacije za Prvomajsku i Ugrinovačku ulicu.

* Nedavno je u posetio GO Zemun bio i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a najavljeno je mnogo projekata koji će poboljšati kvalitet života u Zemunu. Kako ste zadovoljni saradnjom sa Gradskom upravom?

- Rezultat dobre saradnje sa Upravom grada ogleda se u nizu projekata čija realizacija treba da počne sledeće godine. To podrazumeva rekonstrukciju Zemunskog keja, kanalizacione mreže u delu Starog jezgra, drugu fazu izgradnje vodovoda u Grmovcu, kao i kompletnu rekonstrukciju cevovodne mreže u naselju Šangaj. Očekuje nas i rešavanje dugogodišnjeg problema proširenja groblja u Batajnici i Ugrinovcima. Takođe, uskoro počinje projektovanje kompletne sanacije i nadogradnje zdravstvene stanice u Batajnici. U ovom delu Zemuna biće otvoren i opštinski uslužni centar. Inicirali smo i pokretanje postupka izrade dokumentacije za rekonstrukciju centralne zgrade Doma zdravlja u Ulici Rade Končara.

BRIGA ZA DECU I PENZIONERE

* Da li GO Zemun sprema neke nove sadržaje za najstarije i najmlađe sugrađane?

- Želja nam je da u saradnji sa udruženjima građana i penzionera osmislimo sadržaje, jer oni sami znaju šta im je potrebno. Kada se stabilizuje situacija sa viruskom korona, moći ćemo da nastavimo sa radionicama, edukacijama, izletima. Što se dečjih sadržaja tiče, gradiće se novo obdanište u Batajnici, a biće obnovljena OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta". Zajedno sa Centrom za socijalni rad našli smo adekvatnu lokaciju za izgradnju objekta za dnevni boravak dece sa posebnim potrebama, uvaživši tako apele roditelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)