VRAČAR LEPŠI I URBANIJI. Gradska opština u narednom periodu planira velika ulaganja u poboljšanje izgleda

Š. Marović

25. 11. 2020. u 08:23

NA opštini Vračar u narednom periodu planiraju se velika ulaganja u infrastrukturu i poboljšanje uslova života građana ovog dela prestonice. Izgradnja tri garaže, proširenje Makenzijeve ulice, otvaranje vrtića, rekonstrukcija nekoliko urbanih džepova, obnova pozorišta "Dadov", ali i rušenje nelegalnih objekata samo su neki od poslova koje će Grad i ova lokalna samouprava sprovesti.

ВРАЧАР ЛЕПШИ И УРБАНИЈИ. Градска општина у наредном периоду планира велика улагања у побољшање изгледа

Kalenić pijaca

Kako za naš list ističe Aleksandar Arsenijević, predstavnik Društva za ulepšavanje Vračara, sastanak koji je prošle nedelje održan sa čelnicima grada dao je čvrste garancije da će svi projekti koji se planiraju biti urađeni.

- U interesu svih je da se što pre sruši nelegalna nadogradnja - ističe Arsenijević. - Doneta je odluka i da višespratnicu koja se nalazi uz sporni park u Ulici Tomaša Ježa grad otkupi od privatnog vlasnika i pretvori u vrtić ili dom za stara lica.

Biće izgrađena tri parking prostora. Jedan je u Skerlićevoj ulici kod Narodne biblioteke, drugi u Viškoj, kod Kalenić pijace, gde će umesto podzemnog, biti sagrađeno nadzemno parkiralište. Garaža će se graditi i na Crvenom krstu, kada se krene sa uređenjem tog prostora i pretvaranja u moderan trg. Obnova čuvenog pozorišta "Dadov" krenuće 2021. godine, kao i druga faza rekonstrukcije Kalenić pijace. Zaštitu očekuje "gradić Pejton", koji će postati neka vrsta kulturnog centra.

- Projekat koji već dugo čeka na realizaciju jeste proširenje Makenzijeve ulice, od Slavije do Katanićeve, verovatno za jednu kolovoznu traku - ističe predstavnik Društva. - Kasnije će se razmatrati i nastavak te ulice, ali prvo treba izvršiti eksproprijaciju zemljišta. Predloženo je i ozelenjavanje ulice Maksima Gorkog, kao i proširenje parkića na Krunskom vencu i spajanje sa platanima, uz monumentalniji i veći spomenik vojvodi Bojoviću. Takođe sam predložio da se 118 objekata na Vračaru, koje su radile istaknute srpske arhitekte, stavi pod neku vrstu zaštite.

Biće sređeno i nekoliko urbanih džepova, a zamenik gradonačelika Goran Vesić istakao je da će svaki investitor morati na novoizgrađeni objekat da stavi određenu skulpturu ili vitraž, kako bi se zadržala autentičnost ovog dela prestonice.

KULTURNO-ISTORIJSKE CELINE

NA Vračaru će uskoro biti proglašeno pet kulturno-istorijskih celina i to Krunska i Smiljanićeva ulica, Kotež Neimar, Krunski venac i vračarski deo područja uz Ulicu kneza Miloša, dok se za sledeću godinu priprema i proglašenje Istočnog Vračara kao šeste celine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)