SAMO DVE SAOBRAĆAJNE TRAKE: Ovako je nekada izgledao Brankov most (FOTO)

Z. NIKOLIĆ

30. 11. 2020. u 14:15

DANAŠNjI Brankov most nekada je imao samo dve saobraćajne trake. Bilo je to od 1956. godine, kada je napravljen, pa do sedamdesetih godina, kada mu je primaknut još jedan most koji ga je dvostruko proširio.

САМО ДВЕ САОБРАЋАЈНЕ ТРАКЕ: Овако је некада изгледао Бранков мост (ФОТО)

Foto: Arhiva

Stara verzija mosta bila je dovoljna za oskudni saobraćaj koji je postojao u omalenom gradu, ali uskoro su se prilike promenile.

Brankov most je od pedesetih godina bio drugi most koji je premostio Savu. Pre toga je samo Stari savski most bio na raspolaganju Beograđanima koji su živeli sa dve strane reke. To je most kojim danas saobraćaju tramvaji i koji je uspeo da "pregura" sve pretnje Drugog svetskog rata.

Saobraćaj između Beograda i Zemuna dopunjavao je i rečni prevoz, tako da je postojala stalna brodska linija između njih.

Foto: Arhiva

Trola "16"

Iz tadašnje Pohorske ulice, u novobeogradskom delu grada poznatom kao Paviljoni, 1969. godine krenula je trola sa oznakom "16". Ova linija postoji i danas u okviru javnog gradskog prevoza, ali su je odavno smenili autobusi.

Tokom posleratnih decenija u Beograd je doseljeno mnogo stanovnika iz ruralnih područja, zbog potreba takozvane industrijalizacije. Zaista, otvorene su mnoge fabrike i potreba za radnom snagom bila je ogromna. To je doprinelo i razvoju saobraćaja.

Gradske vlasti vrlo brzo uviđaju da su kapaciteti "Mosta bratstva i jedinstva", kako mu je bio prvobitni naziv - nedovoljni, pa uskoro kreće projekat sa udvostručavanjem njegovih kapaciteta. Tako je i danas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna