VODA ZA RITOPEK STIŽE SLEDEĆE JESENI: Radovi na izgradnji vodovodne mreže u gročanskom naselju trebalo bi da počnu do kraja aprila

J. DINČIĆ

02. 12. 2020. u 12:34

PROJEKTOVANjE vodovodne mreže u gročanskom naselju Ritopek biće završeno u narednih deset dana.

ВОДА ЗА РИТОПЕК СТИЖЕ СЛЕДЕЋЕ ЈЕСЕНИ: Радови на изградњи водоводне мреже у грочанском насељу требало би да почну до краја априла

Meštani nose vodu u balonima / Foto A. Stanković

Potom sledi raspisivanje tendera, najkasnije do kraja godine, dok su planovi da se na jesen sledeće godine obezbedi voda za piće. Izvođač radova, kojeg će Grad izabrati na tenderu, imaće rok šest meseci da završi ugovoreni posao, što bi značilo da bi ako sve bude po planu radovi trebalo da počnu u aprilu.

Nakon završetka i izgradnje vodovodne mreže u Ritopeku stvoriće se uslovi da počne i priključenje delova Grocke kroz vodovod Makiš - Mladenovac, koji bi do 2023. godine trebalo da stigne do Mladenovca - rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika prilikom nedavne posete Grockoj. - Prvo do Vrčina, Grocke zatim i naselja Pudarci, Umčari i Dražanj, odnosno sva ona sela koja sada imaju problem sa vodom biće priključena na gradski vodovod.

Prema Vesićevim rečima, nakon završenih radova u Ritopeku biće rešen jedan od najvećih problema opštine Grocka, i sva sela sa teritorije ove lokalne samouprave konačno će dobiti gradsku vodu. Nadležni iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda ističu da su određeni prioriteti za realizaciju izgradnje objekata i nove mreže vodosnabdevanja u ovom gročanskom naselju.

Završava se projektovanje rezervoara, potisnog cevovoda do prekidne komore, kao i prekidne komore i cevovoda do postojeće mreže u Starom Ritopeku - objašnjavaju nadležni.

Planirano je da bude izgrađeno 2,3 kilometra primarnog cevovoda i oko pet kilometara sekundarne mreže, kada bi trebalo da delovi novog i starog Ritopeka dobiju gradsku vodu. Izgradnja bi rešila i gorući problem za oko 2.500 meštana ovog naselja. Za pijaću vodu se bore više decenija, mnogi su do sada odustali, prodali zemlju i otišli iz Ritopeka, mesta koje je u Grockoj najpoznatnije po uzgoju trešanja. Zbog čega im je voda preko potrebna.

SNABDEVANjE SAMO IZ CISTERNI

VODA iz cisterni jedini je način snabdevanja pijaćom vodom u Ritopeku. Trenutno naseljem kruže cisterne gradskog vodovoda, koje istaču vodu u bunare, a odakle se dalje pumpama snabdevaju domaćinstva. Oni koji nemaju pumpe, a ni bunare, balone vodom pune iz cisterne koja je još od 2014. godine svakog dana parkirana ispred Mesne zajednice u Ritopeku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?