RUGLO SKRIVENO IZA ZGRADA: Zašto centar Beograda “krasi” dvorište - dokaz urbanističke katastrofe? (FOTO)

Zoran NIKOLIĆ

16. 12. 2020. u 15:30

PRE nekoliko decenija stariji novinari su učili mlađe na koji način treba da upoznaju pravo lice svoje zemlje.

РУГЛО СКРИВЕНО ИЗА ЗГРАДА: Зашто центар Београда “краси” двориште - доказ урбанистичке катастрофе? (ФОТО)

Foto. V. N.

Govorili su kako u nepoznati grad ne treba da dođu automobilom ili autobusom.

- Ono što najbolje ima svaka kuća okrene prema glavnom putu, kojim ćeš ti da dođeš - često je govorio legendarni Borislav Komad.- Zato treba putovati železnicom. Pogled kroz prozor voza uvek uvodi "s leđa", kroz ekonomsko dvorište, ono koje se nikada ne vidi sa ulice. Tako ćeš dobiti uvid u pravo lice tog mesta.

Onaj ko se pridržava tog saveta, pogledaće Beograd sa jedne druge strane, iz drugačijeg ugla. Najčešće se taj pogled otvara odmah ispred posmatrača, ali ovaj na njega ne obrati pažnju. Upravo tako je i ovog puta, kada reporteri "Novosti" gledaju kroz prozor svoje redakcije.

U dvorištu koje je zaklonjeno pogledima radoznalih prolaznika sa Trga Nikole Pašića ostalo je nekoliko građevina koje očitavaju beogradski urbanistički haos nastao proteklih decenija. Zdanja koja gledaju ka Trgu dobro zaklanjaju pogled, a unutrašnjost dvorišta ima ogromnu, katastrofalnu "kolekciju" različitih neuspeha ili neprimerenih građevinskih eksperimenata.

Na samom dnu ostali su da se "krevelje" davno postavljeni temelji koji tavore u kišnom danu, a iz kojih viri nekoliko krezavih armiranobetonskih stubova koji su slutili nekakav ushit budućeg zdanja.

Nekoliko desetina metara naviše "nastupa" nadzidani sprat oslonjen na podlogu od cigle koja se uvija pod teretom koji joj prvobitni arhitekta nije namenio. Nadžiđivanje je, tokom prethodnih godina i decenija bilo odoboravano od kojekakvih gradskih vlasti, ali koliko će to "odobrenje" biti sigurna kuća za one koji u takvim objektima žive - ostaje na zubu vremena da ispita.

BEOGRAĐANKA

DA bi snimak bio sasvim upečatljiv, "potrudila" se Palata "Beograd", popularna "Beograđanka", koja "izviruje" kako bi svojim vrhom upotpunila jednu od fotografija. Ona podseća na urbanizam od pre pola veka, kada je glavni grad zaista dramatično menjao izgled.

Svako je stigao da "se potpiše" na ovaj grad, a ovakvi potpisi govore da je u mnogo takvih poslova bio odsutan osnovni red i promišljaj upućen narednoj generaciji.

U daljini se vide svetlarnici na sledećem zdanju, koji jasno očitavaju da se radi o zgradi napravljenoj pre Drugog svetskog rata. U to vreme arhitekte su bile pod uticajem moderne i drugih trendova. Često obeležje takvih kuća bile su velike površine sačinjene od manjih, uokvirenih prozora, iza kojih je zaklonjeno stepenište. Takođe, ako su na fasadi zdanja vidljivi okrugli prozori, gotovo je sigurno da je zgrada nastala u predratnom periodu.

Tako su se na jednom mestu potpiali graditelji koji su obeležili skoro vek gradskog urbanizma. Ovde se jasno vidi koliko njih je ostalo nedorečeno, a koliko njih zanemareno. Koliko neuspeha može da "zapamti" jedan ovako skroman prostor u samom centru grada...

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju