ATRAKCIJA SEDAMDESETIH GODINA: Zgrada prozvana "Meandr" (FOTO)

Zoran NIKOLIĆ

20. 12. 2020. u 14:30

MADA će današnje senzacionalističko novinarstvo lažno nagovestiti kako je "Meandar", zgrada u novobeogradskom Bloku 21, svojevremeno bila najduža na svetu, ona ipak ima svoju istorijsku i athitektonsku "težinu" vrednu pažnje.

АТРАКЦИЈА СЕДАМДЕСЕТИХ ГОДИНА: Зграда прозвана Меандр (ФОТО)

Foto arhiva

Ovo zdanje je po mnogo čemu svakako jedan od rekordera na ovom prostoru.

Zgrada je starija od pola veka, a projektovao je tim od petoro arhitekata koji su postali poznati kao "Beogradskih pet", na čelu sa legendarnim arhitektom i profesorom dr Mihailom Čankom.

 

Prema mišljenju njegovih đaka, među kojima je čest gost "Beogradskih priča" bio dr Goran Anđelković, Čanak je za pet decenija svog stvaralaštva realizovao desetak hiljada stanova u kojima danas žive stanovnici prestonice.

 

Zgrada je dugačka nešto manje od kilometra, a čini je devet međusobno spojenih lamela. U vreme kada je Novi Beograd bio jedno od najvećih gradilišta na svetu, ovo je bila njegova najduža zgrada. Istovremeno, bila je najduža i na prostoru bivše Jugoslavije.

Predavanja profesora Mijaila Čanka bila su ovek posećena u prepunom amfiteatru, u kojem su mnogi morali da stoje. Arhitekta dr Goran Anđelković je svojevremeno čak i snimao neka od njih, a sveske su mu prepune beleški. Harizmatični Čanak je, govorile su njegove mlađe kolege, bio pravo blago i riznica znanja.

"Kineski zid". Međutim, nekoliko novobeogradskih zdanja istovremeno je ponelo isti nadimak, pa je ime "Meandar" bliže tačnijem određenju teme o kojoj pišemo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)