BESPRAVNA GRADNJA KOČI SVE RADOVE. Infrastrukturni problemi u naselju Vojvoda Vlahović muče žitelje, nadležni obavešteni, a rešenja nema

S. VIDAČKOVIĆ - J. DINČIĆ

18. 12. 2020. u 11:14

NASELjE Vojvoda Vlahović nalazi se na međi opština Zvezdara i Voždovac, ali sem teritorije, na "granici" su i čistoća, pitanje legalne gradnje, kao i nedostatak vodovodne i kanalizacione mreže.

БЕСПРАВНА ГРАДЊА КОЧИ СВЕ РАДОВЕ. Инфраструктурни проблеми у насељу Војвода Влаховић муче житеље, надлежни обавештени, а решења нема

Ne zna se broj nelegalno izgrađenih kvadrata / Foto S. Vidačković

Nedavna havarija vodovodne cevi koja je napravila poplavu u zgradi u Ulici Milovana Vidakovića 1, ponovo je pokrenula zaboravljene i zaostale probleme koji nisu rešeni ni 15 godina od izgradnje prve višespratnice na ovoj padini.

Bez ijedne zelene površine, pošte, bankomata, sa jednom minibus linijom, tri male prodavnice i nedovoljnim brojem kontejnera, svako ko kroči u naselje Vojvoda Vlahović stiče utisak da je daleko od centra prestonice. Iako nedostaje legalna vodovodna i kanalizaciona mreža, to ne smeta investitorima da, sa dozvolom ili bez nje, zidaju nove objekte. Kako, za "Novosti", objašnjavaju u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, oni ne raspolažu podacima o broju bespravno izgrađenih objekata u ovom bloku, ali im je jasno da upravo divlja gradnja koči sve moguće infrastrukturne radove.

- Neplanska i nelegalna gradnja u naselju Padina dovela je do raskoraka između postojeće plansko-tehničke dokumentacije i faktičkog stanja na terenu - kažu u Direkciji. - Najveći deo planiranih saobraćajnica sa pratećom infrastrukturom nije moguće izvesti prema planskoj i projektnoj dokumentaciji jer su fizička i pravna lica bespravnom izgradnjom zauzeli trase planirane mreže. Potrebno je rešiti pitanje nelegalnih objekata, ograda, zidova, stabala, kandelabra koji se nalaze duž trase saobraćajnica predviđenih urbanističkim planom.

U okviru trasa javne infrastrukture, ističu u Direkciji, ukupna površina nelegalnih objekata u Ulici vojvode Vlahovića i okolnim ulicama je oko 2.000 kvadrata, a dužina raznih vrsta ograde je oko 1.200 metara. Takođe, problem pravi i oko 200 stabala raznog drveća, odnosno voćnjaka.

Tokom ranijeg perioda Direkcija je u nadležnoj službi nepokretnosti pokrenula postupke deobe katastarskih parcela zbog formiranja građevinskih placeva za javne saobraćajne površine. Kako nam je precizirano, u do sada okončanim postupcima rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, Direkcija je fizičkim i pravnim licima isplatila 5,7 miliona evra u okviru postizanja sporazuma o naknadi za izuzete nepokretnosti.

Međutim, na pitanja zašto gradnja novih objekata u naselju Vojvoda Vlahović nije stala ako je nadležnima bilo poznato da ni starije zgrade nemaju odgovarajući priključak na mrežu, i kada će početi rešavanje ovog problema - nismo dobili odgovore, ni iz opština, ni iz Gradske uprave.

DOZVOLE ZA MILION EVRA

KAKO nam je rečeno u Direkciji, prema obračunima naknade i doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta u postupcima izdavanja građevinskih dozvola za legalne objekte u naselju Padina, Grad Beograd je naplatio oko 1,5 miliona evra od investitora koji su legalno gradili objekte u ovom naselju. Međutim, inspekcija se ovde nije bavila popisivanjem divlje gradnje.

TEHNIČKA DOKUMENTACIJA

STRUČNjACI iz Direkcije izradili su tehničku dokumentaciju za pribavljanje građevinskih dozvola i izvođenje radova na saobraćajnicama u delu ovog bloka i to za 12 ulica, sa pripadajućom infrastrukturom, kao i projektnu dokumentaciju za saobraćajnicu na GP1, koja nosi radni naziv Nova kumodraška. Povezivanjem, ostvarila bi se veza na Cvetanovu ćupriju i Ulicu vojvode Vlahovića.

- Realizacijom ovih saobraćajnica obezbedilo bi se niz poboljšanja za stanovništvo ovog naselja, jer bi se stekli uslovi za pristup linijama javnog prevoza u centar naselja, a za niz postojećih i planiranih objekata obezbedile bi se pristupne saobraćajnice i pripadajuća mreža.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu