NADGRADNJA SKLONIŠTA NEĆE PROĆI: Građani Borče potpisivali peticiju protiv plana o nadziđivanju u naselju

A. Z. KLISURIĆ

20. 12. 2020. u 10:30

DANAS se završava rani javni uvid u Plan detaljne regulacije (PDR) za nadziđivanje četiri skloništa u Borči i jedno na Čukarici.

НАДГРАДЊА СКЛОНИШТА НЕЋЕ ПРОЋИ: Грађани Борче потписивали петицију против плана о надзиђивању у насељу

Foto V. N.

Idejno rešenje, koje predviđa nadziđivanje, ali i čuvanje "bunkera" koji bi se našli pod višespratnicama, izazvalo je burne reakcije među građanima Borče. Juče je prikupljeno više od 700 potpisa protiv plana, a biće podnete i žalbe.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio je plan detaljne regulacije na rani javni uvid, a odluku o njegovoj izradi donelo je JP "Skloništa".

Borčanci ne žele da zelene površine iznad "bunkera koji su im 1999. godine sačuvali živu glavu" postanu višespratnice. Kako navode, ovo je mesto gde deca zimi uživaju u zimskim čarolijama.

NAJVIŠE IH IZGRAĐENO TOKOM OSAMDESETIH

IZGRADNjA ovakvih objekata započeta je 1951. godine u skladu sa Naredbom o izgradnji skloništa u novogradnjama, koju je donelo tadašnje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Bunkeri su najviše građeni u periodu od 1960. do 1990. godine, a najveći broj njih "nikao" je tokom osamdesetih godina prošlog veka, a u skladu sa Zakonom o standardizaciji i podzakonskim aktima koji su tada važili.

Javno preduzeće "Skloništa" u Beogradu brine o 980 javnih i blokovskih skrovišta, na teritoriji 15 beogradskih opština. Skoro trećina ovih objekata u mirnodopskim uslovima služi kao ostava, koju koriste stanari obližnjih zgrada. Iako su od izuzetnog značaja tokom ratnih dejstava za stanovništvo, u mirnim vremenima određeni broj bunkera služi i za izdavanje.

Foto V. N.

Ovo javno preduzeće brine se o organizaciji izgradnje, održavanja, tehničke kontrole i mirnodopskog korišćenja javnih i blokovskih skloništa. Najveći broj ovakvih objekata je na tri beogradske opštine: na Novom Beogradu ih je 244, u Rakovici 130, a na Voždovcu 107. Skloništa u Barajevu i Surčinu nisu u sistemu održavanja.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova i Sektor za vanredne situacije redovno kontrolišu i proveravaju stanje ovih objekata kojima upravlja naše preduzeće - rekli su za "Novosti" u JP "Skloništa". - Od 980, koliko ih ima na teritoriji grada, samo 280 je pogodno za izdavanje, od toga su pod zakupom 154 objekta. Ostali sklonišni prostori se redovno javno oglašavaju za izdavanje. To su uglavnom objekti bez mokrog čvora, sa lošim prilazima i nalaze se ispod nivoa zemlje pa je i interesovanje za njih minimalno.

Od ukupnog broja bunkera, u mirnodopskim uslovima 315 skrovišta na teritoriji Beograda služi stanarima kao ostava. Oni koji odlažu svoje stvari u ovim objektima imaju ključeve, pa je ponekad teško držati pod kontrolom njihovo stanje.

Kako su nam još rekli u ovom preduzeću, ovi objekti održavaju se u skladu sa Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama i Pravilnikom o tehničkim normativima za izgradnju skloništa.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)