PREKO CELE FASADE U MAKEDONSKOJ: Evo kada se u Beogradu prvi put pojavio naziv "Kupuj domaće"

Z. NIKOLIĆ

24. 12. 2020. u 16:02

TRIDESETIH godina prošlog veka u Makedonskoj ulici osvanuo je veliki poziv preko cele fasade jedne zgrade na kojem je pisalo "Kupujte domaće".

ПРЕКО ЦЕЛЕ ФАСАДЕ У МАКЕДОНСКОЈ: Ево када се у Београду први пут појавио назив Купуј домаће

Foto: Arhiva

Ekonomska politika Kraljevine Jugoslavije, upućivala je stanovništvo da se okrene domaćim proizvodima. Bilo je to sasvim drugačije vreme, pre nego što su velike korporacije preuzele većinu svetskog tržišta.

Sada je ovakav pospupak neuobičajen i redak. Svetska ekonomija je odavno preuzela tekovine i ingerencije koje su nekada pripadale samo državama. Tako su današnje, međunarodne koroporacije znatno ekonomski snažnije od mnogih pojedinačnih država i njihovog finansijskog i ekonomskog kapaciteta.

Takvim korporacijama danas ne odgovaraju ovakvi, patriotski pozivi i oni su postali izobičajeni. Službovanje nepoznatim poslodavcima sada je postala planetarni trend.

Ovakvi snimci ostavljaju sećanja na takva vremena, kao i na jugoslovenski glavni grad tokom predratnih godina. Tada je ekonomska politika svake ozbiljne države bila znatno drugačija nego danas.

Foto: Arhiva

Makedonska

Vreme kada je nastala ova fotografija obeležio je francuski uticaj na ondašnju Jugoslaviju. Tada se ova ulica zvala Poenkareova, po francuskom predsedniku Remonu Poenkareu.

Ovaj državnik bio je veoma uticajan u vreme Prvog svetskog rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIREDBA ZA 63.ROĐENDAN: Svečanost povodom jubileja obrenovačke predškolske ustanove