STEFAN NEMANJA ČUVA PRESTONICU: Završen spomenik velikom županu, monumentalno delo u slavu velikog pretka (FOTO)

Novosti online

25. 12. 2020. u 08:27

SPOMENIK Stefanu Nemanji je završen i od danas će krasiti Savski trg i ceo Beograd.

СТЕФАН НЕМАЊА ЧУВА ПРЕСТОНИЦУ: Завршен споменик великом жупану, монументално дело у славу великог претка (ФОТО)

Foto: Facebook

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić se tim povodom oglasio na svom fejsbuk nalogu. 

- Veliki dan za Beograd i Srbiju! Spomenik Stefanu Nemanji je završen i postaje vlasništvo našeg naroda. Ponosan jer sam bio deo istorijskog poduhvata.

Podsetimo, spomenik je izradio ruski vajar Aleksandar Rukavišnikov. Sa 23 metra je ubedljivo najviši u srpskoj prestonici, i nalazi se na Savskom trgu, neposredno ispred zgrade nekadašnje Glavne železničke stanice.

Veliki spomenik napravljen je u bronzi i isečen u delovima je dopremljen iz Rusije.

Vlada Srbije imenovala je organizacioni odbor za otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji, na čijem je čelu ministarka kulture Maja Gojković, a otkrivanje spomenika planirano je 27. januara.

Članovi odbora su ministri Darija Kisić-Tepavčević, Nikola Selaković i Aleksandar Vulin, te državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, zamenik predsednika skupštine grada Beograda Andrea Radulović i predsednik Upravnog odbora RTS-a Vladimir Vuletić.

Kako je izgledalo postavljanje spomenika prethodnih meseci možete pogledati u galeriji:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!